Machovec: Jihomoravská vína si zaslouží pozornost

iDnes.cz, 27.2.2007

Jak přimět lidi, aby v supermarketu minuli polici s levnými stolními víny ze zahraničí a sáhli po kvalitě z Moravy? Progresivní reklamou. "Podnikat ve vinařství je dřina a každá dobrá reklama pomáhá," říká ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec.

Loni zaplavily zemi vinařské billboardy a časopisy reklamní texty o kvalitním českém a moravském víně. Ještě před reklamním útokem jste si udělali průzkum. A vyšlo z něj, že lidé sice víno pijí, ale nechtějí za ně moc utratit...
Více než dvě třetiny lidí pijí víno, většina je jich ochotna dát za láhev nejvýš sto korun. Víno vysoké kvality do takových cenových relací nedostaneme. Ale je určité procento lidí, většinou lépe situovaných mužů mezi 35 a 45 lety, kteří víno pečlivě vybírají a rádi za ně zaplatí víc.

Pomohla masivní reklama přilákat kupující k dražším tuzemským vínům?
Každá dobrá reklama pomáhá. Dáváme najevo, že naše vína si svou kvalitou zaslouží pozornost. A apelujeme na to, že bychom měli dát přednost vínu, které se narodí a vyroste u nás. I když víme, že toto není pro konzumenta základní. Levná vína z jihu, to je obrovská konkurence.

A jsou špatná?
Jsou to vína stolní. A prodávají se mnohdy za cenu, za niž se nedá vyprodukovat ani kilo hroznů. Dodavatelé se tímto způsobem zbavují svých přebytků nebo se snaží dosáhnout na náš trh.

Je vinařství na Moravě dobrý byznys?
Je to tvrdá práce, nic jednoduchého v té konkurenci. Ale vinaři se mu budou stejně dál věnovat, protože to milují. Budou-li se dál dělat kvalitní vína, perspektivu vinařství u nás určitě má.

Jak se osvědčuje nový druh turistiky, které se říká vinařská?
Ta v poslední době začíná nabírat na obrátkách. Je totiž moc pěkné přijet se v létě podívat na vinice a popít dobrého vína. A je to vlastně pěkné i na podzim i na jaře.

Dokonce jste tiskli inzertní odborné články, že víno prospívá zdraví...
To není klišé, ale realita. Pokud se pije v malých pravidelných dávkách - u mužů až pět deci denně - pak je víno lékem. Pomáhá krevnímu oběhu a zabraňuje srdečním problémům. A napomáhá i vztahům a psychické pohodě. Řada lidí si je večer dá se svým partnerem a víno kromě tuků rozpouští i problémy.

V jakém víně si necháváte nejraději rozpustit problémy vy?
Nejraději v suchém bílém víně, méně aromatickém.

iv, MF DNES

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína