Slovácký deník, 10.3.2007
Na správném stříhání vinohradu je závislá budoucí úroda a kvalita hroznů.
Tvrdí to vinaři, podle nichž jde o začátek celoročního maratonu obhospodařování vinné révy. První jarní činností, kterou nelze ve vinohradu ošidit, je jeho řez. 'Věřme, že po těch teplých dnech, které ve druhém březnovém týdnu začaly, se už nedostaví velké mrazy. Myslím si, že réva se letos probudí o něco dříve než vloni. Očka se nalijí mízou a rostlina rozpučí. Základem bude zelený letorost. Z pupenů vyroste květ a z něj pak hrozen. A stejně tak, jako každý rok, budeme očekávat, jak se úrodě nakloní počasí,' nechal se slyšet hradišťský vinař Jiří Hubáček. Obávat se podle něj pěstitelé hroznů mohou také jarních mrazíků, plísní či révy dozrávané při nedostatku tepla a slunečného svitu. Jakoby domácích problémů neměli vinohradníci málo, přibyl k nim strašák zahraničního dovozového vína. 'Byl by to pohřeb našeho vinohradnictví,' poznamenal Hubáček.
(zs)
Vinařské novinky do schránky