Senátor: Lékař mi doporučil práci ve vinohradu

Hodonínský deník, 10.3.2007

Dveře poslanecké kanceláře Jiřího Petrů otevírá sekretářka. ' Jdete za panem senátorem?' Nepřeřekla se.

Senátor Jan Hajda využívá kanceláře svého stranického kolegy k setkávání se s lidmi z Břeclavi a okolí.

Každé první pondělí v měsíci tu dvě hodiny před obědem poslouchá, co lidi tíží. ' Nejčastěji se na mne obracejí ti, kteří mají potíže s restitucemi, a staří lidé, kteří se domnívají, že jim byl špatně vypočten důchod,' vyjmenovává Hajda. V jeho moci je nechat přezkoumat oprávněnost výpočtu důchodu, nechat si jej vysvětlit ze sociální správy nebo ministerstva. Množství především starších lidí se na něj obrací také s obavou z plánovaných poplatků u lékaře.

Za Hajdou ale nemíří jen důchodci. V Senátu si předseda zemědělského družstva za necelý půlrok stihnul vybudovat pověst advokáta zemědělců. V pondělí tak měl na desátou hodinu sjednanou schůzku také ředitel okresní agrární komory Ladislav Sečkář. ' Přišel mě seznámit stanoviskem komory k citlivému tématu prodeje státní půdy cizincům.

Navíc mě informoval, že dva velké obchodní řetězce odmítají kupovat maso tuzemských výrobců, což může mít katastrofální důsledky na zásobování obyvatelstva kvalitním masem,' osvětluje Hajda.

O potížích zemědělců mluví se zapálením. ' Poprvé máme v Senátu člověka, který nás může fundovaně zastupovat,' pochvaluje si Sečkář.

Rozhovor obou zemědělců ale přeruší telefonát.

' Kolega senátor z Uherského Hradiště chtěl dva vzorky vína ze Sedlece na výstavu,' omlouvá se Hajda. Během následující hodiny a půl zvoní mobil ještě několikrát, třeba kvůli žádostem o dar do plesové tomboly. ' Společenských akcí se teď účastním pořád. Samozřejmě například vinařům nemůžu odmítnout. Sluší se jim poděkovat za podporu.'

Dva pracovní dny v Praze, tři na Břeclavsku, dvanáct hodin práce denně. V sobotu večer ještě ples, výstava vín či vyhlašování sportovce roku. Tak vypadá senátorův týden. ' Lékař mě ujistil, že na mém zdraví to zatím nezanechává následky. Doporučil mi ale strávit sobotní odpoledne fyzickou námahou ve vinohradu,' rozpovídá se senátor o svém volném čase.

LENKA SMYČKOVÁ



Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína