Vinaři poslali na trhy 811 vzorků vína

Právo, 20.3.2007

Porotci při valtických trzích budou vybírat z přihlášených vín šampiona v polovině dubna

Smysly členů degustačních komisí pro letošní Valtické vinné trhy dostanou zabrat. Porotci musí vyhodnotit 811 vzorků, které poslalo 130 vystavovatelů. 'Vzorků je letos asi o třicet méně než vloni. Teprve je třídíme, ale již jsem si stačil všimnout některých zajímavostí. Především je to značný posun směrem k přívlastkovým vínům,' řekl Právu Jaroslav Osička z pořadatelského týmu prestižní vinařské přehlídky.

Ve čtvrtek skončil termín, do kterého mohli vystavovatelé doručit svá vína pro letošní ročník.

Zatímco v minulosti byla v převaze jakostní vína, vloni již bylo jejich zastoupení s přívlastkovými v přibližné rovnováze a letos se poměr překlopil zcela na stranu přívlastkových. Podle Osičky je segment takzvané vyšší třídy stále více obsazovaný.

Zvláštností je také skutečnost, že zatímco známé a významné vinařské firmy mají letos menší počet druhů přihlášených vín, ucházejí se o pozornost porotců malé vinařské společnosti, pro které účast na trzích dosud nebyla obvyklou praxí.

Porotci budou vybírat z přihlášených vín šampiona v první polovině dubna. Zvláštností je mimo jiné rostoucí zastoupení takzvaných rosé vín, stejně jako i vzorků s vyšším zbytkovým obsahem cukru.

Milan Vojtek

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína