Vinaři čekají dobrý rok

Mladá fronta Dnes, 26.3.2007

Na vinohradech začínají první práce.

Letošní mírná zima neponičila

Přesně před rokem po kruté zimě zůstávaly vinařské prognózy na kvalitu ročníku 2006 skoupé. Dnes je zřejmé, že loňský dlouhý a teplý podzim nakonec vínu prospěl. Také v pohledu na letošní rok převažuje mezi pěstiteli révy optimismus.

'Uvidíme, co udělala mírná zima se škůdci na vinicích, jestli se neobjeví plísně a nemoci révy. A především musíme vydržet do tří zmrzlých mužů,' říká například majitel dvanácti arů vinic Josef Bičan z Traplic.

Budoucí úroda a kvalita vína je závislá hned na několika okolnostech. Na správném stříhání vinohradu, počasí a nemocech. 'První činností po zimě, kterou nelze ve vinohradě ošidit, je jeho řez. Jak to vidím, mohla by se réva letos probudit o něco dřív než v loňském roce,' dodává Josef Bičan. Po ošetření se očka nalijí mízou a rostlina rozpučí.

Následně vyroste květ a z něj hrozen. Podle Jaroslava Vaďury z Polešovic teprve příští týdny ukáží, v jakém stavu se vinná réva na jednotlivých tratích nachází. 'Čekají nás první práce ve vinohradě, s prognózami bych byl opatrný. Když ale nepřijdou na jaře nenadálé mrazíky, nemělo by se révě stát nic mimořádného,' říká zkušený vinař se čtyřicetiletou praxí. Velcí regionální producenti vína stejně jako malovinaři nyní hodnotí loňský ročník na četných koštech.

Byť byla loni úroda kvůli předchozímu poškození révy na řadě míst až o třetinu nižší oproti běžnému průměru, žhavé léto a teplý podzim přinesl vinařům částečnou náplast. Mimořádně vyzrálé hrozny se staly dobrým předpokladem pro kvalitní vinný ročník.

'Počasí neporučíte. Na druhou stranu velký díl zodpovědnosti za kvalitu vína spočívá i v tom, jak se vinař o révu po celý rok staral. Zkrátka až ve sklepě se počítá, co vinař zanedbal,' tvrdí František Caudr z Babic.

Potvrdily se prognózy znalců, podle kterých ročník 2006 měl přinést kvalitní víno v řadě odrůd. 'Je v něm hodně kyselin, což je dobré. Kyselina je totiž páteří vína,' zdůrazňuje polešovický vinař Jaroslav Vaďura.

Vinaři zahájili jarní práce. Letos čekají dobrý rok

'V bílých vínech se nemáme čeho bát, platí aroma hutnějších tónů, chuťově bohatší na kořenitost a výraznou osobitost. Také červená vína díky mladým odrůdám mají svou kvalitu,' ubezpečuje držitel ceny pro šampióna Cabernet Moravia Josef Bičan.

Jinou věcí zůstávají tradiční stesky na příliv laciných vín ze zahraničí, klesající zájem o rodinné vinohrady mezi mladou generací vinařů a malá podpora státu domácím vinařům.

Skuteční znalci vína si však přesto cestu k domácí kvalitě najdou. 'Naší jedinou cestou do budoucna je vyrábět dražší špičková vína a nedoslazovat je. Naše klientela nás zná a ví, co může očekávat,' domnívá se na prahu letošní vinařské sezony například Václav Ovčačík z Velehradu, jehož vína se pyšní řadou domácích i zahraničních ocenění.


'S prognózami bych byl zatím opatrný. Révu by ještě mohly ohrozit nenadálé jarní mrazíky.'

Jaroslav Vaďura, vinař z Polešovic


ZDENĚK MATYÁŠ

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína