KOLÉBKA MORAVSKÝCH VÍN, to je Pálava a Lednicko-valtický areál

STYL - Právo, 3.4.2007

Kde najdete přírodní krásy, úrodné vinice, pohodu a vstřícnost? No přece v kolébce jihomoravského vinařství.

Pěstování vinné révy má pod Pálavou tradici sahající do dob před téměř dvěma tisíci lety, kdy sem první révu přinesla římská X. legie.



Ano, tradice jsou zde bohaté, to však neznamená, že by zdejší vinaři nešli s dobou a neprodukovali dnes špičková vína moderními postupy. Přijeďte a ochutnejte. Na podzim burčák, předzvěst mladých vín, v listopadu svatomartinské a po celý rok zdejší veltlíny, vlašské a rýnské ryzlinky nebo zweigeltrebe, merloty či svatovavřinecké. Více na www.jizni-morava.cz.



Tipy na výlet



Jako v pohádce. Zámek v Lednici evokuje pohádkovou atmosféru princů a princezen. Podobu zámku, tak jak ji známe dnes, vtiskl Jiří Wingelmüller v letech 1846-1858. Perličkou, kterou si v areálu nenechte ujít, je maurský minaret, postavený v letech 1797-1802. Je zdobený maureskami a je to největší stavba svého druhu v neislámských zemích. Více na www.npu.cz.

Na kole za venuší do Věstonic. Cyklotrasa dlouhá 28 km vede Strachotínem, přes Dolní Věstonice, Pavlov až do Lednice. Projedete krajem archeologických nálezů, zkamenělých dívek a vinic. Cyklotrasa končí v Lednici, a lze tak spojit sportovní zážitek cykloturistiky s poznáním památky, která je zařazena v Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Více na www.cyklotrasy.cz.

Ochoč si vítr. Kvalitní vítr, velká vodní plocha a přátelští instruktoři čekají na břehu horní Novomlýnské nádrže - 23 hektarů vodní plochy, to jsou možnosti, které umí využít tým lidí ze školy windsurfingu a kiteboardingu. Kurzy mají rozděleny podle výkonnosti od objevitelů po profíky. Program plný her, zábavy a výletů mají připravený i na chvíle, kdy nebudete brázdit vodní hladinu. Více na www.f4.cz.

Sommelier vás rád uvidí. Na etiketě dobrých vín je často nápis: Vinařská oblast Velké Pavlovice. V hustopečském městském muzeu můžete poznat blíž, co se pod tímto názvem skrývá. Stálá vinařská expozice je umístěna ve sklepních prostorách domu U Synků z roku 1579. Degustační programy se sommelierem (sklepmistrem) jsou příjemným završením prohlídky. Více na www.hustopece-city.cz.


Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína