Buriánek: Růžová vína bodují

Znojemský deník, 2.4.2007

Šampiónem letošní výstavy růžových vín Jarovín 2007, se nestalo víno žádného proslulého podniku nebo zavedené vinařské rodiny, ale střední školy ve Valticích.

S nápadem vyzkoušet zde výrobu růžových vín přišel Pavel Buriánek, který do školy před čtyřmi lety nastoupil.

'Tenkrát jsme u nás otvírali nový sklep, vybavený moderními technologiemi. Začala tak nové éra produkce našich vín. Jako fanda právě těch růžových jsem prosadil jejich výrobu,' vzpomíná technolog a sklepmistr známé vinařské školy Buriánek. S růžovými víny se seznamoval nejdříve postupně na degustacích a ve sklepích přátel. Nyní je skálopevně přesvědčen o jejich dobré budoucnosti.

'Růžová vína jsou určitá cesta, jak si poradit s konkurencí levných a kvalitních červených vín ze zahraničí,' soudí sklepmistr. Vyrábí se totiž z modrých hroznů, podobnou technologií, jako se připravují vína bílá. Právě proto mají tu zajímavou narůžovělou barvu, po které dostala své jméno. Navíc mají jedinečnou ovocnou chuť.

'Je to ideální lehké víno pro parné letní dny. Je totiž příjemně osvěžující,' říká vinař a jeden z organizátorů výstavy Jaroslav Chaloupecký. O skutečnosti, že tuzemští výrobci umí kvalitní vína, svědčí jejich umístnění na přehlídce. Dokázali se prosadit vedle takových velmocí jako je Francie, Chile nebo Argentina.

Aby přesvědčil kolegy, připravil Buriánek před lety pár litrů růžového. Nyní pokrývá zhruba čtvrtinu produkce valtické instituce. 'Je stále populárnější, za pět let možná bude tvořit i polovinu výroby,' doufá. I když sám tvrdí, že k výrobě dobrého vína je zapotřebí spíš talent, než odborné vzdělání. Dokládá to mimo jiné i šampión letošní výstavy vín: frankovka rosé 2006 z jeho produkce.

David Grossmann


Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína