Toulky krajem s historií a vůní vína Jižní Morava potěší pěší poutníky i cykloturisty, ale na Pálavě si navíc přijdou na své i znalci dobrého vína

Mladá fronta Dnes, 31.3.2007

Dá-li se o nějakém místě napsat, že jím kráčela historie, je to nepochybně jižní Morava.

Dolní Věstonice se staly symbolem nejvýznamnějšího tábořiště člověka na Zemi v době ledové a současně tu vznikly nejstarší umělecké tradice lidstva.

Kromě toho, že se v těchto místech lovili mamuti, v době Velkomoravské říše zde Slované zakládali první státy. Mezi návštěvníky dychtícími po historii se najdou i nadšení vyznavači vín, kteří si na Pálavsku přijdou rozhodně na své. Chráněná krajinná oblast Pálava není známá pouze díky svému charakteristickému přírodnímu reliéfu, ale i díky Lednicko-valtickému areálu, který leží v jejím těsném sousedství.


Dolní Věstonice Jsou poblíž Mikulova

Každého návštěvníka jistě zaujme typické panorama města Mikulova, které je centrem Pálavy. Obdivuhodná je také silueta zámku spolu s poutním místem na Svatém kopečku a Kozí hrádek. Za zmínku určitě stojí dominanta města, kterou je renesanční zámek s vystavenými expozicemi místního muzea. Původní interiéry se bohužel díky požáru v roce 1945, kdy budova téměř celá vyhořela, nedochovaly. Lákadel je v blízkém okolí spousta. Za zmínku stojí nedaleká zřícenina gotického hradu ze 14. století zvaná Dívčí Hrady nebo romantická zřícenina Sirotčího hradu blízko Klentnice. Milovníci románu Lovci mamutů si nenechají ujít návštěvu muzea v Dolních Věstonicích, kde je možné zhlédnout archeologickou expozici spolu s tolik proslavenou soškou Věstonické Venuše. Pro turisty je k dispozici za 70 korun českých její přesný odlitek. Ovšem Věstonice nejsou známy pouze nálezem pověstné sošky, byl zde současně učiněn nález nejstarší textilie či keramiky z pálené hlíny a popela.


Lednlcko-valtlcký areál nabízí řadu zámků a parků

Krásu tohoto ojedinělého místa ocenil celý svět. Soustava zámků, parků a dalších romantických staveb byla v prosinci roku 1996 zapsána do Seznamu světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO. Celé značně rozsáhlé území si podmanil mocný rakouský šlechtický rod Lichtenštejnů. Městečko Valtice také není známo jen pověstným vinařstvím s tisíciletou tradicí, ale i svým historickým jádrem, které je památkovou zónou. Zámek vznikl z původně gotického hradu ze 13. století s jednou věží. Postupem času byl několikrát přestavován a prošel několika slohy. Z renesanční podoby z 16. století se nakonec přebudoval do barokního stylu z roku 1643-1730, a tak se také zachoval. Asi nejznámějším městem, na které jsou místní opravdu pyšní, je Lednice. Kromě zámecké prohlídky stojí za povšimnutí i rozsáhlý palmový skleník se zhruba 250 druhy tropických a subtropických rostlin. Obrovský areál o rozloze mnoha kilometrů čtverečních skýtá možnost návštěvy řady památek spadajících do všech historických epoch. Ovšem největší pozornost je věnována souboru staveb rekonstruovaných nebo postavených v 19. století v romantické a historizující úpravě. Pomocí koňského povozu se lze vydat na nevšední projížďkou rozsáhlým parkem směrem k Minaretu. Tato nejstarší romantická památka v areálu je zároveň největší stavbou svého druhu v neislámských zemích. Vystoupat až nahoru dá sice práci, ale vynaložená námaha se určitě vyplatí. Po zdolání několika desítek schodů se nadšenému návštěvníkovi otevře nádherný pohled na celý park a jednotlivé stavby rozseté v něm. Odtud je možno pokračovat dál pěšky, opět koňským povozem nebo dokonce lodí k dalšímu skvostu, kterým je zřícenina Janův hrad sloužící jako myslivna a lovecký zámeček v době honů, zasazená do neobvyklého prostředí na břehu Staré Dyje. Za zmínku stojí nepochybně i Dianin chrám neboli Rendezvous, který připomíná římský triumfální oblouk.


Hurá na vinobraní!

Rovná krajina Moravy přímo vybízí k výletům na kole a vzhledem k poměrně krátkým vzdálenostem mezi jednotlivými pozoruhodnostmi nejsou trasy nikterak náročné. Už proto se zde setkáváme spíše s cyklisty než s motoristy. Celý kraj je propletený cyklistickými stezkami a posetý informačními tabulemi pro turisty. Milovníky vín jistě potěší přítomnost vinotéky s ochutnávkou, která je součástí každého zámku. Ale na cestě za památkami je možné se zastavit i v některém z mnoha vinných sklípků či vináren. Pochopitelně nejvhodnějším obdobím pro návštěvu jsou podzimní měsíce, kdy se koná vinobraní. Vlídnost místních je tak neobyčejná, že je možné zastavit se takřka u každého domu se soukromým sklípkem a dostane se vám ochutnávky nápojů vysoké kvality od burčáku až po slivovici. Na úpatí Pálavy se na znamenitých vinařských tratích s vápenitou půdou a jedinečným mikroklimatem rodí vynikající vína typických odrůd Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené, Neuburg, Sauvignon či Ryzlink rýnský nebo z modrých odrůd Frankovka či Portugal.


Dovolená u Nových mlýnů je jako u moře

Pro vyhledavače klidné dovolené u vody se nabízí mnoho možností ubytování v kempech různých kategorií v těsné blízkosti třech vodních nádržích Nové mlýny I, II a III. Vzhledem k atraktivitě okolí, možnostem sportovního vyžití všeho druhu včetně cyklistiky a příznivým cenám za ubytování je taková dovolená vhodná nejen pro romantické duše a historické nadšence, ale i pro rodiny s dětmi, které si z finančních důvodů nemohou dovolit jet do zahraničí. Při pohledu na nádherné zelené kopce svírající rozsáhlou vodní plochu má každý pocit, že se vyskytl někde na břehu Středozemního moře.

Michaela Čapková




Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína