Nejlepší víno Čech je z Mostecka

Právo, 17.4.2007

Všechna česká vína oceněná na letošním ročníku výstavy Vinařské Litoměřice, která se o víkendu uskutečnila ve městě na Labi, mají šanci uspět i ve světové konkurenci.

Kvalita českých a moravských vín prý každým rokem stoupá.

Růst kvality českých a moravských vín lze podle odborníků pozorovat v posledních třech letech, kdy vyhrávají na mnoha evropských soutěžích. 'Vína z Česka jsou ve srovnání s mnoha zahraničními velmi specifická. Může za to různorodost odrůd, které se zde pěstují, ale i klimatické podmínky. Každý ročník je díky nim jiný. Naopak mnohá zahraniční vína mají unifikovanou chuť a jsou každý rok stejná,' uvedl předseda Svazu vinařů ČR Jiří Sedlo.

Podle ředitele výstavy Pavla Kacerovského se Vinařské Litoměřice snaží propagovat především víno z české vinařské oblasti, i když mnoho z 396 vín, která letos soutěžila, pochází z Moravy. Zahraniční vinaři, kteří přihlásili 46 vzorků, soutěžili letos poprvé ve vlastní kategorii.

Nejlepším vínem z Čech se letos stalo Rulandské modré výběr z hroznů košer ročník 2003 z Vinařství Chrámce na Mostecku. Majitel vinařství Ivan Váňa tvrdí, že je to mimořádný úspěch, protože v Česku červené víno jen málokdy porazí vína bílá.


(ČTK, koc)

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína