Krkonošský deník, 21.4.2007
Precizní výkony předváděli studenti Střední odborné školy, oboru hotelnictví při pátečních someliérských zkouškách.
Someliér je odborník na servírování vína. Před odbornou porotou museli žáci nejprve podle etiket poznat zahraniční značky, posoudit kvalitu korkových zátek nebo určit způsob výroby vína.
Potom je čekala praktická ukázka. Trojici návštěvníků musel každý student nabídnout a představit víno. Za každou chybu jim na kontě přibyl bod. Nakonec je čekal několikastránkový test z odborných znalostí. Na přípravě zkoušek škola spolupracovala s Akademií someliérů z Nového Bydžova.
Porotě předsedal její ředitel Petr Doležal. 'Jsme vinařskou velmocí. Naším cílem je, aby správně nabídnout víno uměly nejen velké hotely, ale i běžné restaurace na malých městech. Aby víno dostalo to, co mu skutečně patří, ' vysvětlil. Someliér podle Doležala není číšník, ale umělec.
Je to především tím, že musí stále komunikovat se zákazníkem. I proto bývá someliérství považováno za vrchol číšnického řemesla.
BEDŘICH MACHEK
Vinařské novinky do schránky