Půl promile na kole bez trestu?

Mladá fronta Dnes, 21.4.2007

Vinaři a starostové ze Slovácka bojují za změnu silničního zákona. Kvůli vinařským cyklostezkám.

Oficiálně o víkendu vypukne na Slovácku cyklistická sezona. Jezdci se sejdou v Uherském Hradišti, odkud zamíří na vyjížďku dvěma směry. Stezka Blanického roháče zavede účastníky do vinných středisek v okolí Hluku, Blatnice a Blatničky pod svatým Antonínkem. Rodinná trasa prozměnu směřuje na Modrou, Velehrad, Tupesy a Buchlovice.

Ani v jedné z nabídnutých tras nechybí návštěva vinných sklípků, uliček a provozů vinařských společností. Propozice hovoří zřetelně: startovní balíček obsahuje koštovku a nálevku na víno.

Jenže akce propagující kromě sportu i slovácké vinohrady v sobě skrývá háček. Podle silničního zákona se každý, kdo na trase ochutná víno, dopouští přestupku. 'Z dikce zákona nemůžeme rozlišovat. Také cyklisté jej musejí respektovat, byť se jedná o rekreační jízdu mimo hlavní tahy,' upozorňuje vedoucí hradišťského dopravního inspektorátu Josef Hnilička.

Bouřlivá debata kolem vinařských cyklostezek odstartovala okamžitě od začátku platnosti novely zákona loni v červenci. Kvůli nulové toleranci vůči alkoholu protestovali vinaři i řada starostů z regionu.

'Svůj názor jsem nezměnil. Zákonodárci nejspíš vůbec nepochopili problém. Jestli mají rádi dobré víno, ať prosadí toleranci do půl promile,' tvrdí opakovaně starosta Vlčnova Jan Pijáček. Vinaři zase argumentují postojem vinařských velmocí Itálie a Francie. 'Tolerují určité množství alkoholu v krvi řidiče. Posuzují věc s rozumem. U nás budeme raději cyklisty, kteří si na stezce jen líznou, honit jako zloděje. Propagujeme agroturistiku a na druhou stranu ji likvidujeme,' soudí obchodní zástupce Vinařské společnosti Blatnička Stanislav Hruška.

O možnosti změn v zákoně se debatuje takřka deset měsíců. Požadavek mírné tolerance alkoholu ale neprošel. 'Byl bych pro půl promile i s ohledem na vinaře a vinařské cyklostezky. Bohužel většina kolegů je jiného názoru,' říká lidovecký senátor Josef Vaculík.

Cyklistům nejen na vinařských stezkách tak na začátku nové sezony nezbývá, než dbát na dodržování silničního zákona nebo riskovat postih. 'Snad si někdo nemyslí, že pojedeme několik hodin s vyplazeným jazykem na vestě. Trochu si nelíznout na vinařské stezce byl bych pro smích,' svěřil se ale MF DNES jeden z cyklistů. Policie to ovšem vidí jinak. Zda přistoupí ke kontrolám i na cyklostezkách, ale nechtěl šéf uherskohradišťských dopravních policistů prozradit. 'Věřím, že cyklisté pochopí, že na ně nechceme pořádat hon. Na druhou stranu nezbývá, než platný zákon respektovat,' uvedl Hnilička.

ZDENĚK MATYÁŠ

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína