Pardubický vinařský půlmaraton dnes ovládne ulice města, na startu budou i vozíčkáři a in - line bruslaři

Pardubický deník, 21.4.2007

Tak už je to tady, svátek běžeckého sportu, malá sportovní pouť dnes ve středu města.

Pardubický vinařský půlmaraton vtáhne do dění veřejnost, která se bude pohybovat ve středu města, ideálem by bylo lemování trasy diváky, tak jako to běžci znají v zahraničí. Pořadatelé chtějí založit novou tradici, očekává se start téměř šesti stovek vytrvalců z Keni, Maroka, Ukrajiny, Polska, Itálie, Slovenska a samozřejmě domácí běžci. Nejlepší závodníci si mezi sebou rozdělí 200 000 korun, ale pořadatelé připravili i věcné ceny v hodnotě 300 000 korun. Většina zahraničních účastníků běžela minulý týden Velkou cenu Nasavrk. Start a cíl závodu bude na třídě Míru,

Hlavní organizátor Oldřich Bujnoch pro úspěch této akce udělal vše možné a nemožné. Vždyť už jenom výše rozpočtu tohoto závodu 2,5 milionu je fantastická: 'Pro tento rok jsme si dali za cíl přitáhnout do Pardubic 500 vytrvalců, ale spokojen budu až tehdy, když jich zde za nějaký čas bude tisícovka,' sdělil Bujnoch a doplnil: 'Půlmaraton kloubíme se závodem vozíčkářů, kteří v některých fázích závodu jezdí až šedesátikilometrovou rychlostí - to je obdivuhodné. Pro každého účastníka máme připravenu medaili a láhev skvělého moravského vína od našich partnerů,' uvedl hoteliér Bujnoch, který přiznává, že běžecký sport, který je přístupný každému, a dobré víno, jsou jeho velké lásky, které vždy rád podpoří a věří, že závod najde oblibu a k běhání pro zdraví přiláká další mladé lidi. Samozřejmě, že také on nebude na startu chybět.

Program na třídě Míru začne již v 9.35 závodem vozíčkářů, v 10.45 odstartuje Lidový běh, v 11,05 se svezou po trati vyznavači kolečkových bruslí. V pravé poledne bude odstřelen Pardubický vinařský půlmaraton.

Trasa půlmaratonu: tř. Míru - Smetanovo náměstí, Karla IV - Anenská - S. K. Neumanna - Pod Břízkami (pouze v prvním kole) - ul. Svobody (následující čtyři okruhy), Jana Palacha, tř. 17. listopadu, tř. Míru.

Trasa Lidového běhu ČRo Pardubice proti rakovině (2,2 km) pro celé rodiny. Největší školní skupiny budou odměněny: tř. Míru - Smetanovo náměstí - Karla IV. - Arnošta z Pardubic - Sladkovského - Smilova - tř. 17 listopadu - tř. Míru.

Doprava bude v Pardubicích omezena, řidiči by se měli centru města raději vyhnout.


JAROSLAV MACH

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína