Jak nezabít své SRDCE

Vlasta, 25.4.2007

Existuje ochrana před záludným cholesterolem?

Přestože srdce a oběhový systém vydrží hodně, nejsou nezničitelné. Budete- li se k nim chovat nezodpovědně, nakonec budou muset vyslat varovné signály. Právě strava je to nejjednodušší, ale zároveň nejvýznamnější, co ovlivňuje jejich stav. Zdravé srdce a krevní oběh přečerpají tepnami a žílami víc krve a jsou schopny optimálního výkonu. Ten ale narušuje zúžení některé z cév. A u lidí, kteří trpí vysokým tlakem, musí srdce pumpovat proti příliš silnému odporu. Spoustě lidí pořád není jasné, jak je to s tím cholesterolem. Tato látka je lipid neboli druh tuku a má v těle mnoho funkcí. Cholesterol, jenž vzniká v těle, má důležitou roli při tvorbě hormonů a žluči, potřebné pro trávení tuků. Ale pak tady máme ještě cholesterol z potravy, který se může hromadit v krvi a působit tam problémy. Usazuje se totiž na stěnách tepen a způsobuje jejich kornatění a zužování, čemuž se říká ateroskleróza. Ztvrdlé usazeniny jsou náchylné k drolení, krevní buňky proto kolem nich vytvářejí ochrannou sraženinu. Ta ale může tepnu úplně ucpat, a pokud se tak stane přímo v tepně věnčité, dojde k infarktu. Lékař vám může změřit hladinu cholesterolu, abyste věděli, jak na tom vaše cévy jsou, a abyste jim mohli případně pomoci.


CO SE DÁ UDĚLAT

Především popřemýšlejte o skladbě tuků, které dostáváte do těla. Ne že byste se provždy museli vzdát všeho másla nebo vajíček, to vůbec ne, ale jistě není nutné používat při vaření sádlo nebo vyžadovat denně vepřovou pečínku. Už vybíráním nejlibovějších kousků masa a odstraňováním viditelného tuku dosáhnete výrazného rozdílu. Pak si můžete dopřávat také tuky, které hladinu cholesterolu přímo snižují, což je olej olivový a řepkový, avokádový nebo ořechový. Srdci navíc obecně prospěje zhubnutí o každé kilo, ale to jistě víte.


DEJTE SI VÍNO

Studie prokazují pověsti, podle kterých červené víno výrazně snižuje výskyt srdečních onemocnění. Přišlo se na to zkoumáním Francouzů, jejichž kuchyně je sice výrazně těžká a tučná, ale kteří přesto nepadají na infarkt jako mouchy. Víno má zřejmě protisrážlivý účinek, ale podstatný je i charakter pití. Užitečné je každodenní pití malého množství, ne jednorázové pití větší- ho množství najednou.


(dag)

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína