Jih Moravy: víno, příroda i historie

Lidové noviny, 15.6.2007

Je-li v této republice některá oblast symbolem pohostinnosti, je to jižní Morava. Místo, kudy kráčely dějiny, na kterém si dala záležet příroda, a kde žijí srdeční lidé.

Září, voní a chutná jako číše vína. Jižní Morava je region, k jehož poznání je třeba zapojit všechny smysly. Protože snad není období, které by se na jižní Moravě neotisklo, lze cestu po ní spojit i s cestováním staletími. Nevěříte?

Lovce mamutů a jejich slavnou Věstonickou venuši si zájemci mohou připomenout v Dolních Věstonicích samých, na rozhraní malebné Pálavy a Novomlýnských nádrží (u nichž mimochodem svůj tábor měli i staří Římané). Kvůli pravěku ale stačí zajet i do Brna do znovuotevřeného muzea Anthropos. Slavný model mamuta, za kterým do metropole Moravy mířily celé generace lidí, už v něm není sám: doplnilo ho i malé mamuťátko. Otevřeno je denně mimo pondělí od 9 do 17 hodin.

Pokud odborníci cenu Věstonické venuše srovnávají s korunovačními klenoty, pak jedna z nejstarších moravských staveb snese srovnání s kaplí svatého Kříže na Karlštejně. A tomu odpovídají i bezpečnostní opatření: do znojemské rotundy svaté Kateřiny z poloviny 11. století se dostane jen minimum lidí. Limity pro vstup k unikátním nástěnným malbám prvních Přemyslovců stanovili experti jasně: Maximálně deset osob za hodinu, maximálně na 15 minut a jen tehdy, pokud venku neprší.

Do období středověku návštěvníky vracejí moravské hrady. Bítov, který se vypíná nad hladinou Vranovské přehrady, Veveří nad hladinou brněnské údolní nádrže, mohutný Buchlov ve Chřibech, brněnský Špilberk se svými kasematy a v neposlední řadě i gotický Pernštejn, označený v nedávné anketě za nejpohádkovější hrad. Právě v něm otevřeli nové prohlídkové trasy pro skutečné milovníky historie: zájemci, kteří se předem objednají, mají možnost se seznámit s vývojem hradu dokonce návštěvou jeho podzemí - a současně nahlédnou pod unikátní krovy. Taková prohlídka stojí 170 korun a je nutné se na ni předem objednat na telefonu 566 566 101.

Opomíjeným renesančním klenotem je zámek v Bučovicích na Vyškovsku. Většina lidí k němu přes slavkovský zámek nedojede, kdo ale jednou uviděl dochovanou výzdobu, vrací se znovu. Fresky se zajíci, kteří se chovají jako lidé, se už objevují i v učebnicích. A existuje ještě jeden důvod, proč do Bučovic vyrazit: Letos tam zahajují akci, na jejímž konci by měla stát opět zprovozněná manýristická fontána na arkádovém nádvoří zámku (www.bucovice-zamek.cz).

Milovníci památek by samozřejmě neměli zapomenout na Lednickovaltický areál. Spojují se v něm různé styly i období. K barokním a romantickým úpravám ale přibyly i moderní: letos se v Lednici po letech příprav otevřely plnohodnotné lázně (www.lednicelazne. cz). Jodobromová voda je vhodná při léčbě onemocnění kloubů, páteře a cév - a její účinky lze spojit s procházkou po okolním parku, který založili Lichtenštejnové v době největšího rozmachu svého rodu.

Rychlá procházka časem vede až ke století páry. A ne marně. Právě na jižní Moravu přijela roku 1839 první parní lokomotiva v dějinách českých zemí (a hned tu u Vranovic způsobila i první železniční srážku). A Brno se chlubí tím, že bylo třetím městem mocnářství s pravidelnou městskou hromadnou dopravou. Na Holzově ulici v Brně-Líšni ostatně spravuje technické muzeum rozsáhlou sbírku starých tramvají. Je přístupná za symbolickou dvacetikorunu, jen po předchozí domluvě na telefonu 541 421 480. Muzeu patří i další památky - větrný mlýn v Kuželově, vodní ve Slupi či třeba huť Františka u Adamova na Blanensku. Vúdolí, které je jednou z bran k jeskyním Moravského krasu, se konají i pravidelné experimentální tavby historickými metodami.

S dvacátým stoletím se Brno, město na půli cesty mezi Vídní a Prahou, stalo baštou funkcionalistické architektury. Tu stále v ulicích připomíná řada staveb: slavný hotel Avion vybudovaný na extrémně úzké parcele, stejně jako unikátní brněnské krematorium či areál výstaviště, který v Evropě nemá obdobu. Lidé, kteří si chtějí prohlédnout slavnou vilu Tugendhat, mají letos zřejmě poslední příležitost. Příští rok snad začne její dlouho odkládaná rekonstrukce, která ji zavře nejméně na dva roky. Vilu spravuje Muzeum města Brna a vstupenky si lze objednat na telefonu 545 212 118.

A pokud odbočíme jen od památek: Příznivci přírody najdou v kraji tři zoologické zahrady (Brno, Hodonín a Vyškov, kde jako novou část vloni zprovoznili i nový dinopark). V brněnské botanické zahradě lze od letoška obdivovat vzácnou wolemii vznešenou, jíž ve volné přírodě roste už jen sto kusů. Botanická zahrada je otevřena denně od 9 do 17 hodin, o víkendech jen do 16 hodin.

Ale jižní Morava jsou hlavně lidé samotní. Stačí přijet do některé z obcí, zastavit se, dát se do řeči. Přijde na víno, nějakou tu specialitu, ale také na zpěv a tanec. A k tomu se většinou ani není třeba objednávat. Některé z tisíců lůžek v kempech, penzionech či hotelech bývá vždy volné.

***

Brno a okolí

* Město obklopené krásami - na západě Vysočina (a hrady Pernštejn či Veveří), na severu Moravský kras, na východě Slavkovské bojiště a Haná, na jihu vinorodý kraj a Pálava. Samo město nabízí památky od nejstarších jako hrad Špilberk, až po moderní architekturu včetně slavné vily Tugendhat, zapsané do seznamu památek UNESCO.


Moravský kras

* Kraj jeskyní, ale také ekofarem a tichých lesů. Láká po letech opět otevřený zámek Kunštát se svým psím hřbitovem, židovská čtvrť v Boskovicích či třeba zámky v Rájci a v Lysicích, kde dnes otevřeli novou výstavu o světle v zahradách včetně slunečních hodin. Zájemce potěší i několik větrných mlýnů, například v Rudici.


Znojemsko

* Národní park Podyjí. A k němu Vranovská přehrada se svými hrady Bítov a Cornštejn a zámky Vranov a Uherčice. To je jen část Znojemska. Patří k němu i legendární vinice Šobes, mlýn ve Slupi, Moravský Krumlov s Muchovou Slovanskou epopejí a samozřejmě Znojmo se svými uličkami, podzemím či slavnou rotundou.


Lednice a okolí

* Lednicko-valtický areál, jedinečná kulturní krajina se zámky a zámečky, vodními plochami, minaretem a fascinující přírodou navazuje na vrchy Pálavy s nádhernou vyhlídkou či na pohádkově krásný Mikulov. I proto dostala druhý název Zahrada Evropy. A k oblasti patří nejen víno, ale od letoška i lázně.

Přímo v Lednici.


Slovácko

* Hodonín, Kyjov, Uherské Hradiště. A k nim i hrady Buchlov či Cimburk, zámky Milotice a Buchlovice s jejich pávy, Baťův plavební kanál či jedinečné nedotčené Bílé Karpaty. A v neposlední řadě folklor: Slovácko je totiž místem, kde lidé mají nejblíže k lidovým zvykům a tradicím. Právě tam jsou nejkrásnější hody či vinobraní.


MILOŠ ŠENKÝŘ

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína