Jižní hit: vinařská turistika

Lidové noviny, 15.6.2007

Nejhezčí pohled na jižní Moravu je ze sedla kola.

To, co zní jako ne právě originální reklamní slogan, je výstižnou pozvánkou na Moravské vinařské stezky.

Stezky ocení jak cyklističtí polykači kilometrů, tak vyznavači rekreační pohodové jízdy, milovníci dobrého vína stejně jako abstinenti a obdivovatelé historických památek i přírodních krás.

Pohostinný region v současnosti protkávají už stovky kilometrů cyklostezek a cyklotras vedoucích mezi sklepními uličkami i vinohrady. Když však s projektem Moravských vinařských stezek v roce 1999 Nadace Partnerství přišla a s originálním nápadem na ochranu kulturního dědictví a rozvoje vinařské turistiky oslovila starosty deseti obcí, byla situace zcela jiná.

'Trochu jsme předběhli dobu, všichni nás zrazovali. Marketingoví odborníci tvrdili, že chybí služby, jiní byli přesvědčeni, že napřed musíme vybudovat stezky, a pak začít s propagací, obce byly nedůvěřivé, proč by měly vzájemně spolupracovat,' vzpomíná na začátky Juraj Flamik z Nadace Partnerství.

A po osmi letech? Síť Moravských vinařských stezek má 1200 kilometrů. Část značených tras vede sice po silnicích, byť obvykle nepříliš frekventovaných, část se klikatí po polních a lesních cestách. Nadace Partnerství spolupracuje s 280 vinařskými obcemi a dalšími partnery. Každý z deseti vinařských regionů má svůj vlastní okruh vinařských stezek. Zasahují jak od nejsevernějších poloh pěstování vinné révy v podhůří Chřibů až k meandrům Dyje nedaleko od Znojma. Podrobnosti lze dohledat na adrese www.vinarske.stezky.cz. Všechny okruhy jsou pak propojené páteřní Moravskou vinnou stezkou, která se vine od hradeb Znojma až do slovácké metropole Uherské Hradiště.

Rovinatá Morava je ideálním cyklistickým terénem pro děti stejně jako pro seniory. Stezky nebývají přeplněné, koncentrace lidí bývá jen v nejvyhlášenějších lokalitách, jako například v Lednicko-valtickém areálu. 'Kolik lidí se na stezkách vystřídá, nevíme. Odhadujeme, že jich bude v sezoně okolo čtvrt milionu,' říká Flamik.


Vydejte se tam, kde jsou cyklisté vítáni

Šlapat do pedálů ale nestačí. Služby sice pokročily obrovský kus vpřed, k dokonalosti mají ale ještě daleko. Představa, že lidé z Prahy či Ostravy přijedou, zapadnou do sklepa, opijí se, vyspí a odjedou, však bere za své. Rozhodující v tomto ohledu byl nástup středních a větších podnikatelů, kteří pochopili, co turistům nabídnout. Dnes už není problém najít speciálně zřízené vinotéky nebo se nechat poučit při organizované prohlídce vinohradu s výkladem.

Svoje vinařské okruhy si značí samy i některé obce, například stezka Krajem Andre mezi Hustopečemi a Velkými Pavlovicemi. Nelze ale očekávat, že v každém sklípku bude čekat jeho majitel s připravenou koštovačkou. Podobné věci je nutné domlouvat dopředu. Ideální publikací pro takový případ je například nedávno vydaný Průvodce sklepními uličkami jižní Moravy, kde lze najít spoustu konkrétních kontaktů na vinaře ve všech oblastech, kudy stezky vedou. Publikace by se měla objevit i v knihkupectvích. Upřesňující informace jak o velkých vinobraních, tak o místních koštech lze dohledat na adrese www.vinazmoravy.cz. Ideálními studnicemi rad a tipů jsou pak turistická informační centra v městech a obcích.

Důkazem, že se na daném místě umějí o cyklisty postarat, je zelenobílé logo se smějícím se bicyklem. Cyklisté vítáni (www.cyklistevitani. cz) je celonárodní certifikační systém, který hodnotí vybavenost a podmínky nejen ubytovacích a stravovacích zařízení, ale i turistických cílů z pohledů cyklisty. Podobné atesty platí v cizině, turistické cíle jsou ale tuzemskou specialitou. 'A je s nimi největší problém, protože zvláště správcům státních zařízení se do toho moc nechce. Přitom jde o to, zda si cyklisté mají kde schovat kola, aby se mohli jít podívat například dovnitř zámku,' vysvětlil Flamik.

Po celém území regionu lze najít i půjčovny kol, i když ne vždy nabízejí kvalitu. Ti, kteří ale nemusejí nebo nechtějí šetřit, pak mohou využít například dokonalého servisu společnosti Topbicycle (www.topbicycle. com). Ta kola přiveze i odveze z jakéhokoliv místa, zájemcům naplánují trasu, přepraví zavazadla nebo zajistí doprovodné vozidlo. Ve Znojmě, Břeclavi, Veselí nad Moravou, Hodoníně a v Kyjově půjčují kola i České dráhy (www.cd.cz).

Cyklisté, kteří si chtějí Moravu provoněnou vínem vychutnat ještě letos, mají nejvyšší čas. Obsazeno v sezoně bývá na měsíc dopředu.


JIŘINA VESELÁ

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína