Sekt je možné useknout i holí, dokázal mistr republiky

iDnes.cz, 20.6.2007

I slepeckou holí či kovovou maketou nosu dokázal sommelier Milan Krejčí z Prahy odseknout hrdlo sektu při třetím Mezinárodním mistrovství České republiky v této disciplíně.

Stal se vítězem a získal i cenu diváků.

O vítězství ve vinném sklepě U Jeňoura u Prušánek na Hodonínsku usilovalo rekordních 26 sommelierů z České republiky a Slovenska.

Během soutěže se uskutečnily i dva pokusy o překonání rekordů v sekání sektů. První rekord padl:

byl překonán rekord v počtu lidí, kteří za jednu minutu usekli sekt. Z loňských 22 se rekord posunul na 27.


Sommelier Libor Nazarčuk z Břeclavi, který jako pořadatel a moderátor nesoutěžil, se pak pokusil vylepšit svůj vlastní český rekord v otevírání láhví sektů useknutím jejich hrdla různými způsoby za jednu minutu. Původní má hodnotu sedm a Nazarčuk ho dokázal bohužel jen vyrovnat. Na sekání použil vedle šavle také skleničku, podšálek, popelník, svícen, podkovu a hůl.


Libor Nazarčuk radí laikům, aby sekání hrdla láhve sektu raději nezkoušeli. Pokud už se do toho pustí, mají použít raději dobře vychlazenou láhev. Z té totiž skleněné hrdlo s ostrými hranami neodletí tak daleko. Je tak menší riziko zranění přihlížejících. Pokud nemá někdo doma šavli, lze dobře použít například dýku či velký nůž.


Součástí mistrovství byla přehlídka šumivých vín vyrobených klasickou metodou kvašením v láhvi. V konkurenci 60 vzorků z deseti zemí tří kontinentů zvítězil v hlasování odborné veřejnosti a sommelierů francouzský Crémant de Bourgogne - blanc de blancs 2000 z vinařství Paul Chollet, který tak navázal na loňské prvenství. Z tuzemských sektů byly nejvýše hodnoceny Bohemia Sekt Prestige rosé 2004 brut.



Radek Pecák


Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína