Vinné sklepy vydaly omezenou sérii vína Pepi Bicana

Břeclavský deník, 25.6.2007

Ojedinělou akcí se rozhodly Vinné sklepy Valtice vzdát holt velké postavě světového sportu.

Společnost vydala limitovanou sérii vína se jménem legendy pražské Slavie Pepi Bicana, jednoho z nejlepších útočníku, kteří kdy brázdili světová hřiště. Bican byl na sklonku svého života oceněn mezinárodní fotbalovou federací titulem nejčastější král ligových střelců. Až za ním skončily fotbalové legendy jako Pelé či Romário.

'Chtěli jsme vzdát hold Josefu Bicanovi a také udělat radost fanouškům. Tato edice je určena především pro sběratelské účely,' vysvětluje David Šťastný z Vinných sklepů Valtice, sám velký fanoušek sešívaných.

'Naše firma se Slavií spolupracuje již pátým rokem, vyrábíme i slávistické víno, které se podává ve VIP sekci,' upřesňuje Šťastný. Cena jedné lahve byla stanovena na pět set korun, zájem je ale již pár dní po vydání obrovský.

'Domnívám se, že za několik týdnů bude Víno Bican, kterého jsme vydali pouze pět set kusů, již jen předmětem aukcí. Láhev s pořadovým číslem dvě byla vydražena za pět tisíc korun, tedy desetinásobek své původní hodnoty. Víno ale nejsou známky, a tak by předmětem sběratelské hodnoty měla být spíše jen lahev,' upozorňuje Šťastný.

Lahev totiž ukrývá velmi kvalitní víno - Chardonnay, výběr z hroznů 2006, které bylo oceněno stříbrnou medailí na výstavě vín Vinalies International 2007 v Paříži. 'Víno má velmi příjemnou vůni přezrálého exotického ovoce s medovými tóny. Chuť je pak velmi výrazná, bohatá a neobvykle dlouhá a objevují se v ní tóny zralých hrušek, ananasů, banánů i kandované ovoce,' pochválil originální výrobek valtické firmy David Šťastný. Víno bylo oficiálně představeno minulé pondělí na tiskové konferenci Slavie Praha při příležitosti prodloužení kontraktu s útočníkem Stanislavem Vlčkem, který obdržel také jeden z kusů omezené série Vína Pepi Bican.

Použití slavného jména pochopitelně Vinné sklepy Valtice konzultovaly s rodinou Josefa Bicana, které se nápad na kolekci vína se jménem jednoho z největších světových kanonýrů velmi zamlouval.

'Původně jsme měli víno připraveno na oslavy titulu, což se ale sešívaným nepodařilo. Červenobílá má koneckonců ve víně jistou symboliku,' směje se Šťastný, který doufá, že vydání omezené série povede ke zvýšení kultury ve fotbale.

'Už nyní se podávají naše vína na stadionu Slavie. Až bude hotový nový stánek, bude to ještě lepší. Proč by se měl fotbal spojovat jen s pivem?' ptá se Šťastný, který vloni využil svých kontaktů s vedením a hráči Slavie a pořádal charitativní utkání zaměstnanců Vinných sklepů proti hráčům Slavie. Výtěžek byl poté věnován na domov důchodců.

Jaký měl vztah k vínu sám Pepi Bican, neví ani David Šťastný. 'Je ale pravděpodobné, že i když vyrůstal ve Vídni, jeho české kořeny odkazují k tomu, že mu snad chutnalo. Jakou odrůdu měl nejraději, ale opravdu nevím,' směje se Šťastný.

Je možné, že se sportovní příznivci dočkají v budoucnu i dalších omezených sérií se jménem slavného sportovce. A možná se dočkají i nefotbaloví fanoušci. 'Ano, přemýšlím, kdo by mohl být dalším vhodným kandidátem. Pokud bychom udělali hokejovou edici sešívaného vína, připadá v úvahu jen jediné jméno. Vladimír Růžička,' uvažuje Šťastný a prozrazuje, že Růžička si nejvíce oblíbil Souvignon 2004. Možná, že se tvář trenéra hokejové Slavie objeví právě na lahvi tohoto výborného vína.


MICHAL ČEJKA


Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína