Bakchantky: Nejsme feministky

Vyškovský deník, 26.6.2007

Spolek moravských vinařek, které si říkají Bakchantky, přijala o víkendu starostka Velkých Bílovic Marie Vlková.

Bakchantky sdružují ženy, které jsou svázány s vínem svojí profesí. Jsou mezi nimi majitelky vinoték, sommeliérky, sklepmistryně i ženy, které pracují v laboratořích nebo vedou hospodářství. 'Nápad založit Bakchantky vznikl spontánně na odborném vinařském zájezdu v Řecku. Už dva roky jsme ale oficiálně zapsaným spolkem. Stanovili jsme si proto vyšší cíle než jen setkávání spojené s návštěvou vinařství. Své znalosti čerpáme od odborníků,' vysvětluje jejich tisková mluvčí Eva Kloudová.

Bakchantky se pravidelně setkávají každého čtvrt roku u jedné ze svých pětadvaceti členek. Setkání využijí vždy k návštěvě místních vinařů i k prohlídce vinohradu. Při té příležitosti s sebou přivážejí víno, které si ukládají do archivu u jedné z Bakchantek. Letos tato milá hostitelská povinnost připadla na paní Hedu Osičkovou z Velkých Bílovic.

Reakce mužů vinařů na jejich spolek jsou různé. 'Ze začátku se na nás dívali skrz prsty. Když ale pochopili, že toho o víně víme opravdu hodně, jejich reakce se změnila. Někteří nás předtím dokonce považovali za spolek alkoholiček,' usmívá se jejich prezidentka Vladimíra Seidlová.

Podle ní nejsou Bakchantky feministickým spolkem. 'Je nutné dodat, že vinařky jsou často spolumajitelkami vinařství, kde víno vyrábějí spolu se svými muži,' doplňuje.

Bakchantky chystají několik velkých projektů. 'Navázaly jsme kontakty s vinařkami na Slovensku, v Rakousku, Maďarsku i Německu. V budoucnu bychom proto rády uskutečnily mezinárodní setkání žen vinařek,' prozrazuje tisková mluvčí. Dalším plánem je už připravovaná kuchařka. 'Půjde samozřejmě o recepty našich členek. Budou v ní zastoupena jídla, která se na víně vaří, i doporučení, které z vín se hodí ke kterému jídlu,' shrnuje Kloudová.


MARTINA MUZIKOVÁ

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína