Novopoddvorovští otevřeli sklepy

Slovácko, 26.6.2007

Pojďte dál a nestyďte sa u nás. Možu Vám něco nalét?

Tak vítali vinaři všechny milovníky vína v pohostinné podlužácké obci Nový Poddvorov v Den otevřených sklepů. Konal se tuto sobotu už potřetí. Mezi cihlové chladivé zdi, kde se víno přímo rodí a kde za lahodným vinným mokem stojí tvrdá práce, přizvali místní majitelé vinic. Lidé nahlédli do vinných sklepů a ochutnali mošt z hroznů u Milana Sůkala, Vladimíra Kašíka, Václava Mrkvy, Pavla Veselého, ve vinařství Blažek, vinařství Jaromír Hnidák, vinařství Padalík nebo vinařství Vašíček.

'U nás má každý vinař ke každému sudu takřka familiární vztah, proto je víno jedinečné a každý dobrý sklepmistr má svůj nezaměnitelný rukopis,' říká jeden z organizátorů Vladimír Kašík.

Oblast bohatá především na bílé odrůdy se tak chce zapsat do povědomí lidem z širokého okolí a usnadnit cestu do malebného kraje.

'Celodenní akcí chceme prezentovat naši malou obec a zároveň zviditelnit kvalitní vína, která tady vyrábíme,' vysvětluje Kašík.

Obecní kuriozitou je především počet vinařů na počet trvale žijících lidí ve vesničce. 'Přestože obec má sto pětašedesát obyvatel, je tu devět malých vinařství. Jsme rádi, že máme návštěvníkům co nabídnout,' upozorňuje místostarostka Věra Truksová. Domácího prostředí využívají přespolní návštěvníci takřka jako vlastního. Důkazem je zájem, který rok od roku stoupá.

'Přes den to vypadá, že snad ani lidé nepřišli, ale jakmile se setmí, vyjdou všichni ze sklepů a u cimbálky už nás je nespočet,' komentuje slavnost Kašík.

Do budoucna proto plánuje tento spolek vinařů lepší organizaci, rozsáhlejší propagaci a větší pohodlí pro turisty.

Chtěli bychom lidi nalákat. Protože obec má malou ubytovací kapacitu, chceme příští rok povolat nějaký spolehlivý odvoz, který lidi rozveze do okolních hotelů,' informuje vinař Milan Sůkal.

Každý z místních obdělává několik hektarů vinic a podle nich jsou vína z Novopoddvorovska pečlivě zpracovávána a 'hledí' se především na kvalitu.

'Díky tomu se můžeme všichni, kteří se v Novém Poddvorově věnujeme výrobě vína, chlubit několika významnými oceněními z prestižních mezinárodních a celorepublikových výstav,' vyzdvihuje Sůkal.



ZUZANA LIPÁROVÁ

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína