Moravský sever - týdeník, 26.6.2007
Příznivci a milovníci dobrého vína se sešli na Mezinárodní spotřebitelské hodnocení biovín tradičně v Pavlově pod Pálavou k ochutnávce a posouzení předností vybraných biovín z ekologicky obhospodařovaných vinic z několika zemí - České republiky, Francie, Itálie, Německa, Rakouska, Španělska, Švýcarska.
Mezinárodní spotřebitelská ochutnávka biovín se koná již tradičně v atraktivním jihomoravském vinařském prostředí na základě anonymního spotřebitelského hodnocení českých a zahraničních biovín. Cílem přehlídky je seznámit českou veřejnost, spotřebitele, obchodníky a zástupce vinoték s takovou specifickou komoditou, jakou je biovíno.
Účastníci zde mají možnost jednotlivá biovína ochutnat, porovnat a zhodnotit. Vítězové budou slavnostně vyhlášeni a odměněni na Evropské letní konferenci ekologického zemědělství - Bioakademii v Lednici na Moravě, která se uskuteční 27. června. Akci již tradičně hojně navštěvují čeští a zahraniční odborníci. Výsledky rovněž přispějí k prosazení nejlepších z biovín na českém trhu a vinařům či zpracovatelům poslouží k lepšímu přehledu z hlediska chuťových preferencí spotřebitelů.
Z předešlých ročníků soutěže vyplynulo, že Češi dávají přednost především sladkým biovínům. Příkladem mezinárodního úspěchu v tomto spotřebitelském hodnocení jsou italská biovína od La Cantina Pizzolato, která se poté dostala do prodejen po celé České republice.
Letošního čtvrtého ročníku Mezinárodního spotřebitelského hodnocení biovín v Pavlově se zúčastnilo pětadvacet výrobců a vystavovatelů s dvaaosmdesáti vzorky. Biovína byla rozdělena do čtyř kategorií - bílá, červená, sladká a perlivá. U hodnotitelů, kterých se sešlo téměř sto padesát, se nejoblíbenějším bílým biovínem stal Riesling, výběr hroznů, 2005 od Weingut Steffens - Kess z Reil/ Mosel z Německa, následoval Hibernal, výběr hroznů, 2006 z Vinného sklepa Eben od Vlastimila Peřiny z Lednice na Moravě a německý Rieslaner, jakostní, 2005 od Weingut Rothe z Nordheimu.
V kategorii červených biovín se vítězem stala španělská směs Novas, pozdní sběr, 2003 od Iranzo Fields z Valencie, za ní se těsně zařadil Laurot, pozdní sběr, 2006 z Vinného sklepa Eben od Vlastimila Peřiny z Lednice na Moravě. Přední místo ve sladkých vínech obsadilo italské Passito bianco, výběr bobulí, 2005 od La Cantina Pizzolato z Villorby, následoval jakostní Riesling, 2005 od Weingut Steffens - Kess z Reil/ Mosel z Německa.
V kategorii perlivá biovína se na prvním místě umístilo italské Prosseco Colli, 2006 od La Cantina Pizzolato z Villorby, na druhém až třetím biovíno Musicanti, 2005 a Frederik, 2006 rovněž od La Cantina Pizzolato z Villorby z Itálie.
Biovíno je připraveno z vinných hroznů vypěstovaných, zpracovaných a expedovaných podle zásad ekologického zemědělství. Při pěstování vinné révy se nepoužívají herbicidy ani jiné syntetické přípravky, jsou nahrazeny dravými roztoči, slunéčky či dalším dravým hmyzem, který pomáhá udržet zdravou rovnováhu ve vinici. Na případná plísňová onemocnění se používají v omezeném množství měďnaté a sirnaté přípravky. Ekologický pěstitel vína se soustředí především na maximální kvalitu a cukernatost hroznů a využívá přirozené úrodnosti půdy. Pro dosažení těchto vlastností vína je také důležitý výběr odrůdy s požadovanou odolností a ochotou tvořit cukry.
Vladimíra Červená, Svaz ekologických zemědělců Pro- Bio Šumperk
Vinařské novinky do schránky