Festival vína má svého šampiona

Mladá fronta Dnes, 3.8.2007

Desátý ročník Pardubického festivalu vína zná svého vítěze v soutěži o nejlepší víno.

Už dávno přitom neplatí, že moravská vína jsou daleko za těmi francouzskými. Z několika set druhů vín totiž vyhrálo moravské Rulandské šedé.

'Vyhrálo to Rulandské šedé Znovína Znojmo, které už je šampionem ze soutěže VinoFórum,' říká jeden z organizátorů Pardubického festivalu vína Oldřich Bujnoch.

V soutěži bylo připraveno několik set druhů vín z různých zemí a soutěžilo se v několika kategoriích. Kromě hlavní soutěže, kterou vyhrálo Rulandské šedé, se bojovalo o nejlepší víno v kategoriích: bílé suché, červené, růžové a sladké.

'Na soutěži bylo celkem 350 druhů vín. Ta pocházela například z Francie a Chile, ale převládala hlavně Morava,' řekl k tomu manažer festivalu Jiří Lejhanec.

Pro pořadatele soutěže není překvapením, že moravská vína ve srovnání se zahraničními konkurenty obstála. 'Pakliže někdo tvrdí, že česká a slovenská vína jsou horší než zahraniční, tak mu nejspíš zamrznul socialismus v hlavě. Loni jsem byl například na výstavě v chorvatském Záhřebu a tam se stalo šampionem právě slovenské víno. Rozhodně bych neřekl, že zahraniční vína jsou lepší, než ta česká,' řekl Bujnoch.

Kdo by si chtěl na výstavě pořídit to nejdražší víno, musel by si připravit víc jak dva tisíce korun. Zároveň by se musel zájemce o nejdražší víno smířit s tím, že nedostane nějaký velmi starý ročník.

'Nejstarší ročník na našem festivalu bylo víno z roku 1986. Ne vždy ale stáří znamená, že je cena vína vysoká. Nejdražší na festivalu bylo víno Commandaria. Jeho cenu odhaduji někde kolem dvou až dvou a půl tisíc korun,' dodal Bujnoch.

***

* Nejlepší vína

Kdo vyhrál Pardubický festival vína


Celkový šampion: Rulandské šedé 2005, Znovín Znojmo

Bílé suché: Muškát Moravský 2006 pozdní sběr, S. O. Č. Velké Bílovice

Červené: Syrah Chile 2005, Ona Anakena

Růžové: Zweigeltrebe pozdní sběr 2006, SOŠV Valtice

Sladké: Tokaj Aszu 1995, Fabes Jihlava


JAN HORÁK

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína