Na kole vinařskou oblastí u Velkých Žernosek

Mladá fronta Dnes, 31.8.2007

Cyklovýlet pro středně zdatné cyklisty

Hrozen bílého vína má symbolicky ve znaku Labská vinařská stezka na Litoměřicku. Vinná réva se už desítky let pěstuje na okolních svazích Českého středohoří a náš dnešní cyklovýlet z Libochovan přes Hlinnou a Kundratice do Velkých Žernosek vás provede právě touto oblastí.

Trasa měří 25 kilometrů a začíná v obci Libochovany, kam se dostanete vlakem jezdícím po trase Ústí - Litoměřice. Z prvně jmenovaného města sem můžete dojet i přímo na bicyklu po rovinaté labské cyklostezce, v tom případě si připočítejte ještě třináct kilometrů navrch.

Jako první bod na trase projedete obec Kamýk se stejnojmennou hradní zříceninou a světničkou Bedřicha Smetany, který tady pobýval během druhé svatební cesty.

Při cestě do Hlinné nelze přehlédnout horu Plešivec. Pod vrcholkem Varhoště zase leží obec Kundratice. Pojedete kolem patrových roubených domů z počátku 19. století.

Nad obcí je z dálky vidět dvacetimetrová ocelová rozhledna, která tu stojí na místě původní dřevěné věže z roku 1927. Je odtud kruhový rozhled na celé České středohoří, Krušné hory a Českou tabuli.

Pod kopcem najeďte na cyklotrasu 3058, která se stáčí na Lbín, Mentaurov, Miřejovice, Knoblošku a Michalovice. Přes tyto vsi postupně dojedete až do cílové stanice výletu, tedy do Velkých Žernosek.

V jejich okolí založili litoměřičtí vinaři v polovině 11. století nejseverněji položené vinice v Evropě. Cisterciáčtí mniši později rozvinuli tradici pěstování révy v polovině třináctého století, když pro uskladňování vína zřídili rozsáhlý prostor, kde nápoj zrál v tradičních dubových sudech. Zlomový okamžik v pěstování vinné révy však přišel až ve čtrnáctém století, kdy král Karel IV. daroval litoměřickým odrůdu burgundské vinné révy.


(erb)

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína