Vítejte na zarážání hory

Nový život, 6.9.2007

Vítejte všecí: horní, dolní, domácí i přespolní.

Těmito slovy už potřikrát začínalo zarážání hory. Tato slavnost vinařů se na Vrbici konala naposled ve čtyřicátých letech dvacátého století. Téměř po šedesáti letech byla tradice obnovena. Hned od prvního ročníku, konaného v roce 2004, si získala oblibu u domácích i přespolních. I náhodně projíždějící cykloturisti s nadšením vystoupení zhlédli.

Program každoročně připravují místní ochotníci, kteří nazkoušejí krátkou scénku o tom, co se stane se zlodějem, který by chtěl hospodářovi ukrást úrodu. O tom, jaký trest mu pan starosta 'napařijú'. O tom, jak hotaři střežili úrodu proti 'zlodějom, špačkom a jinej žúželi'. Nebo o tom, jak naši předkové oslavovali zazrávání hroznů a pomocí jakých 'paragrafů a artikulí' svoji úrodu chránili.

Vrbecký ochotnický spolek Okolo Luže připravuje svoje divadelní vystoupení každoročně v zimě už od roku 2001. Při divadelním představení je nutné držet se pevně daného scénáře. Naproti tomu při zarážání hory režisér účinkující nesvazuje předem daným dějem, ale spíš zadá určitou osnovu a nechá účinkujícím popustit uzdu vlastní fantazii. Takže o nečekané situace není během představení nouze. Ale co by to bylo za slavnost, kdyby se při ní nezpívalo? Herecké výkony jsou vždy propojeny zpěvem pěkných lidových písniček v podání Vrbeckýchmužáků. Ti provázejí divadelníky nejenom na zarážání hory, letos dokonce s nimi účinkovali i v divadelním představení. Ostatně za jejich čtyřletého působení se stalo samozřejmostí, že nechybí téměř na žádné kulturní akci v naší obci, ale přibývá jim i hostování v okolí.

K příjemné atmosféře u sklepů Pod Větřákem přispívá i cimbálová muzika, která je vždy pozvaná z některé dědiny ze sousedství. Po zaražení hory se koná beseda u cimbálu, která se protáhne do hodně pozdní noci.

Tato slavnost se koná vždy v polovině září, takže jste všichni zváni. Přijďte se vrátit do časů našich předků, pokoštovat dobré vínko (letos určitě i burčák) a zazpívat si pěknou písničku.



RADKA ČÍŽKOVÁ

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína