Vinaři letos čekají dobrou úrodu

Mladá fronta Dnes, 5.9.2007

Pro víno byl letošní rok dobrý. Lidé ho ochutnají na vinobraní - v září se chystá Mělnické i Karlštejnské

Už tento týden by se v Mělníku mohl objevit mělnický burčák. Vinnou révu začali sklízet už v minulém týdnu na Školním statku Mělník. Čekají tady vinice na rozloze osmnáct hektarů.

'Sklízeli jsme nejranější odrůdu, moravský muškát. Letos je všechna vegetace časnější, takže i vinná réva,' uvedl zástupce ředitele Školního statku Mělník Pavel Válek.

Sklizeň obvykle začíná až počátkem nového školního roku a účastní se jí studenti Střední školy zahradnické Mělník. Teď se zapojili i učitelé a zaměstnanci statku.

Co se týká množství vína, měl by být letošek na Mělnicku nadprůměrný. Víno nezmrzlo a spálení od slunce je minimální. 'Jaký to bude ročník, tedy otázka kvality, se uvidí až u dalších odrůd,' podotkl Válek.

Zkoušku cukernatosti už absolvovala i další odrůda, která se bude sklízet - müller thurgau. Obsah cukru není ještě takový, jaký by měl být, ve sběru se tedy bude pokračovat až příští týden. Letos by mohlo být všechno víno sklizeno do konce září.

Po vyčištění a vykvašení bude víno zrát v sudech. Nové mělnické víno budou moci lidé ochutnat pravděpodobně v prosinci. Slavnost mělnického vína se letos uskuteční od 21. do 23. září.


Vína z Karlštejna bude dost

Už příští týden začínají sklizeň pracovníci výzkumné stanice vinařské v Karlštejně na Berounsku, kteří obhospodařují deset hektarů vinic. Ty založil císař Karel IV. Jakou tady čekají úrodu? 'Co se kvality týká, vína budou mírně nadprůměrná,' řekla vedoucí stanice Olga Jandurová.

Důvodem je podle ní to, že teplé dny přišly letos mnohem dříve. 'Rašení začalo o deset dní dříve, rostliny měly delší dobu na vegetaci a nahromadilo se více cukru,' vysvětlila Jandurová.

Nedostatek deště se na úrodě nijak významně nepodepsal. 'Mnohem sušší byly třeba roky 2003 a 2004,' doplnila vedoucí vinařské stanice.

Vína bude dost - podobně jako v minulých letech. Lidé se mohou těšit i na burčák. 'Každý rok ho děláme na místní vinobraní,' sdělila Jandurová. Letos se vinobraní uskuteční poslední zářijový víkend.


EVA KUČEROVÁ

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína