Zvítězilo Veltlínské zelené

Hospodářské noviny, 3.10.2007

Co nového z moravských a českých sklepů se objevilo na trhu

Vinaři obvykle vyčkávají s lahvováním do doby, až získá jejich víno optimální kondici a může být bez obav uvedeno na trh. Pokud nemá spotřebitel přímé kontakty na vinaře nebo na dobrou vinotéku, většinou se o novinkách pocházejících od domácích malých a středních vinařů nedozví.

V uplynulých letech jsme v IN magazínu v seriálu Malí a střední vinaři představovali jednotlivá vinařství z Moravy i Čech. Od tohoto čísla se budeme snažit jednou měsíčně představit vína, která se urodila na domácích vinicích a právě přicházejí na trh. Vína totiž opouštějí sklepy vinařů a vydávají se za svými milovníky po celý rok. Nejde tedy jenom o jednorázové akce typu Svatomartinské víno nebo nové Beaujolais, která se prezentují v určitém, předem daném termínu.


Dlouhý stůl doporučuje

Těch, kdo rádi doporučují vína, je už poměrně dost, ale vždy jde o hodnocení ryze subjektivní. V rámci objektivity jsme proto do výběru vín opět zapojili společnost zapálených amatérských znalců, která se již dvanáct let pravidelně jednou měsíčně schází u dlouhého stolu ve sklepě pražského hotelu Hoffmeister.

Dlouhý stůl přátel vína, jak se spolek jmenuje, tvoří opravdoví milci vína, kteří se tomuto nápoji věnují z jediného důvodu - protože jim chutná. Nemají na jednotlivých značkách žádné komerční zájmy, a doporučují tedy pouze to, co je opravdu oslovilo. Na rozdíl od jiných hodnocení, kdy se znalci i 'znalci' spíše vyžívají v hledání chyb a nedostatků, u Dlouhého stolu se hledají pozitiva.

V dnešní, první prezentaci představujeme v ochutnávce tři vína, která při první anonymní ochutnávce pro IN magazín získala nejvíc bodů. Hodnotila se tentokrát moravská bílá a růžová vína ročníku 2006.

-

libor.sevcik@economia.cz

0chutnávka

Veltlínské zelené 2006 pozdní sběr, 12,7 % alkoholu

Charakteristika: ve vůni s mandlovým nádechem a stopami citrusových plodů. Ty se objevují i ve svěží chuti, která je kořenitá, mandlová s chlebovými tóny, typickými pro tuto odrůdu.

Výrobce: Mikrosvín Mikulov Doporučení: otevřít 30 minut před podáváním při teplotě 10 - 12 °C. Cena: 159 Kč


Veltlínské zelené 2006 pozdní sběr, 13,6 % alkoholu

Výrobce: Moravíno Valtice, Mikulovská podoblast, trať Soneberg

Charakteristika: vyzrálé, kulaté víno školené v novém sudu. V chuti je plné, elegantní, což svědčí o dokonale vyzrálých hroznech. Pikantní kyselinka mu dodává potřebnou svěžest. V dlouhé dochuti se prosazuje oříškovo- toustový tón, který dlouze doznívá na patře.

Doporučení: otevřít půl hodiny před konzumací a podávat při teplotě 10 - 12 °C. Cena: 146 Kč


Sauvignon 2006 pozdní sběr, 13,8 % alkoholu

Výrobce: Vinařství Mádl, Velké Bílovice, Velkopavlovická pod-oblast, trať Přední hora

Charakteristika: citronově žlutá barva se zelenkavými odlesky, mohutné ve vůni se širokou škálou ovocných tónů a pikantní kořenitostí. V chuti plné, s mohutným kořenitým a minerálním základem s meruňkovými a broskvovými tóny s nádechem tropického ovoce.

Doporučení: otevřít hodinu před konzumací a podávat při teplotě 10 - 12 °C. Cena: 180 Kč


Libor Ševčík

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína