Burčáku by měl každý vypít aspoň tolik, kolik má sám krve

Jablonecký deník, 5.10.2007

Kvalitní burčák je velmi zdravým nápojem - obsahuje velké množství vitamínů a dalších složek a kvasinek, které mají v sobě komplex vitaminu B.

Působí velmi příznivě na trávící ústrojí a přispívá k vyčištění organismu. Říká se, že by se jej mělo každoročně vypít minimálně tolik, jaké máme množství krve. Vzhledem k tomu, že burčák je náročný na přepravu, skladování a správný okamžik konzumace, je nejlepší jej nakupovat přímo ve sklepě u vinaře. Je zřejmé, že jezdit přímo do vinařské oblasti, není vždy možné, proto doporučujeme kupovat burčák také v zavedených vinotékách. Dobrý obchodník, který prodává burčák, musí pečlivě dbát na hygienu a kulturu prodeje. Samozřejmostí je informace o odrůdě hroznů, ze kterých je burčák vyroben, původu hroznů (tj. vinařská oblast, podoblast, obec) a výrobci, který burčák vyrobil.

pokračování příště

p. krejcik@ dum- vina.cz


PETR KREJČÍK Autor je manažer Domu Vína Jablonec

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína