Velvyslankyně si zazpívala s vinaři

Mladá fronta Dnes, 8.10.2007

Vinobraní ve Velkých Bílovicích vrcholí.

Vinohrady křižují traktůrky a vozíky naložené hrozny. Poněkud nepatřičně mezi nimi působí kolona luxusních aut, která míří ke kapličce mezi vinicemi. Čínská velvyslankyně Huo Yuzhen se přijela podívat na vinohrady Habánských sklepů.

'Velvyslanectví tu není jen pro Prahu. Chtěla jsem vidět, jak to chodí na Moravě, a kromě piva konečně zblízka poznat i víno. Přímo na místě se seznámit s úrodou, s tím, jak se víno vyrábí,' vysvětluje velvyslankyně, kterámá na vizitce přídomek 'mimořádná a zplnomocněná'.


Bravurní čeština velvyslankyně odzbrojila všechny přítomné

Huo Yuzhen, oslovovaná podle protokolu Excelence, bravurní češtinou a vstřícností moravské vinaře naprosto odzbrojila. Zvlášť když si s nimi ve sklepě zazpívala Vínečko bílé.

'Vaše víno mám moc ráda. Bližší jsou mi vína bílá, výborný je váš ryzlink. I když lékaři by spíš doporučili pití červeného,' míní velvyslankyně ze země, kde pití vína zažívá obrovský boom.

'Víno začalo být od konce dvacátého století v Číně nesmírně populární. Do té doby se pilo spíše rýžové víno nebo různé kořalky,' potvrzuje Huo Yuzhen. Dnes už podle ní Číňané pěstují několik odrůd révy a na jejich stole se objevují i vína z Evropy.

'V Evropě je přece jen nejvyšší kvalita. Čína začala s vinařstvím později. Ale rozvoj je velmi rychlý,' podotýká. Už dnes je možné i na Moravě koupit čínské značky Velká zeď nebo Nebeský palác. Obchod však probíhá zatím spíš směrem z Česka do Číny.

Velvyslankyně si zatím domů přivezla alespoň pár lahví na ochutnání. Tomu, aby se objevily i na pultech čínských obchodů, se nebrání. 'Je to moje práce a povinnost, podporovat spolupráci obou zemí ve všech oblastech. Takže se snažím propagovat moravské víno i u našich podnikatelů,' potvrzuje.

Lituje však, že spolu s vínem se nedá vyvézt i to, co Číňanům ve srovnání s Moravou nejvíce chybí.

'Je to váš folklor. V Číně si u vína povídáme. Ale písničky, kroje, cimbálová muzika, to je něco, co k vínu patří a v čem vidím naši slabinu,' přiznává Huo Yuzhen.


(sol)

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína