Svatomartinské víno

Radiožurnál, 11.10.2007

Příspěvek ke dni 8:50

Moderátor (Daniel Takáč):

Na svatého Martina, tedy 11. listopadu, se podle starých zvyklostí mohlo poprvé ochutnat mladé víno. V tento den hospodáři v minulosti přijímali do služby nové děvečky a pacholky a nebo těm stávajícím službu prodlužovali. A společnou dohodu ztvrdili právě přiťuknutím si sklenicemi s novým vínem. No a jaké bude to letošní svatomartinské? Právě dnes, tedy měsíc před tím, je 11. října, to má oznámit Vinařský fond. Jeho ředitel Jaroslav Machovec teď v Ranním radiožurnálu. Dobrý den, pane řediteli.



Host (Jaroslav Machovec):

Dobré ráno a dobrý den vám i posluchačům.



Moderátor (Daniel Takáč):

Jaké tedy to svatomartinské víno ročník 2007 bude a kolik ho vlastně vyrobili vinaři?



Host (Jaroslav Machovec):

Tak já se domnívám, že bude dobré. Jako asi čekat jinou odpověď lze těžko, ale ten průběh letošního počasí byl takový, že jsme naplnění optimizmem a všichni vinaři už se těší, když tato vína vlastně se objeví na trhu a budou moci být posuzována právě vámi, těmi, kteří je budou ochutnávat.



Moderátor (Daniel Takáč):

A je ho dost?



Host (Jaroslav Machovec):

No určitě je ho dost a řekl bych, protože vlastně tu tradici znovu obnovenou svatomartinského tentokrát vlastně už za přispění Vinařského fondu, v podstatě už je to třetím rokem, kdy se snažíme o to, aby se dostala co nejvíce do podvědomí všech lidí, tak když jsme začínali v tom roce vlastně 2005, tak vín, které se objevily pod tímto označením, bylo 150 tisíc lahví. Letos očekáváme množství větší, než 500 tisíc lahví.



Moderátor (Daniel Takáč):

Tak to je pěkný příbytek, dalo by se tedy říci. Ze kterých zvláštních odrůd se toto víno vyrábí?



Host (Jaroslav Machovec):

Tak protože svatomartinské je chráněnou značkou, kterou drží Vinařský fond a je umožněno, aby bylo používáno všemi, kteří samozřejmě splní podmínky této značky a to je první věc, že je potřeba, aby tato vína samozřejmě byla ochutnána odbornou komisí, složenou z vinařů a degustátorů pod vedením pana profesora Krause, kdy vlastně to musí splnit všechna tato vína parametry, které jsou jim dány . A když jste se ptal na odrůdy, tak to je samozřejmě z odrůd, které jsou rannější. U bílých vín jsou to odrůdy Müller Thurgau a Veltlínské červené ranné. U červených vín je to Modrý Portugal a Svatovavřinecké. Samozřejmě lze vyrábět i růžové víno, právě z těch druhých dvou jmenovaných odrůd a pochopitelně lze z těchto odrůd, tím myslím bílé, červené i růžové vyrábět i takzvané cuvé, což je vlastně směsí těchto vín.



Moderátor (Daniel Takáč):

Pane řediteli, zkusme takové srovnání - na jedné straně baujolais nuovo a svatomartinské proti tomu? Jsou už to plnohodnotní konkurenti, když říkáte, že vlastně tu tradici několik posledních let obnovujete?



Host (Jaroslav Machovec):

Samozřejmě já se domnívám, že jsou to plnohodnotní konkurenti. Pochopitelně baujolais se svou tradicí je tady X let. Já musím říci, že svatomartinské je tady podle nás déle. Nemělo tu marketingovou podporu, nebylo takovýmhle způsobem zpropagováváno. A musím říci, že každoročně také u nás v České republice se zkouší srovnávat tato dvě vína, tyto dvě vlastně mladá vína a musím říci, že svatomartinské z toho vychází velmi dobře.



Moderátor (Daniel Takáč):

Pane řediteli, tak ještě měsíc budeme čekat a pak budeme ochutnávat a hodnotit a uvidíme, do jaké míry budou vaše názory korespondovat s tím, co si kdo sám zjistí. Samozřejmě proti gustu žádný dišputát. Každopádně za rozhovor vám dekuji, na shledanou.



Host (Jaroslav Machovec):

To určitě a mějte se moc hezky, na shledanou.



Moderátor (Daniel Takáč):

Ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec v ranním vysílání Českého rozhlasu 1.



Daniel Takáč

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína