Chvála loňským "vlašákům"

Hospodářské noviny, 5.12.2007

Dříve opomíjená odrůda dává v posledních letech skvělá vína

Další setkání znalců ze spolku Dlouhý stůl přátel vína přineslo nečekané hodnocení. Z vín, která právě přicházejí na tuzemský trh, uspěly především vlašské ryzlinky.

Ve vinotéce pražského hotelu Hoffmeister se znovu sešli členové Dlouhého stolu přátel vína, aby pro IN magazín posoudili vína, která právě opustila sklepy a vydala se za spotřebiteli. Když se spočítaly výsledky jednotlivých hodnocení (nikdo z posuzujících nevěděl, která odrůda a ze kterého vinařství se testuje) dostaly se na pomyslné stupně vítězů hned dva 'vlašáky'. Mezi ně se vklínil pouze jeden vynikající sauvignon (viz Ochutnávka). Úspěch vlašských ryzlinků byl pro některé členy Dlouhého stolu přátel vína trochu překvapivý, neboť soutěžila i vína z odrůd zvučnějších jmen.


Nezajímavé? Ochutnejte!

Z ryzlinku vlašského, téhle typické středoevropské odrůdy révy vinné, se dříve připravovaly hlavně nejrůznější směsky, hojně se také používá při výrobě sektů. 'Vlašáky' nebývaly příliš výrazné a mívaly vysoký obsah kyselin, zkrátka většinou nepředstavovaly žádnou chuťovou bombu.

Jenže díky klimaticky velmi dobrým ročníkům, které vinaři zaznamenávají prakticky nepřetržitě od přelomu tisíciletí, se z nepříliš zajímavého a nevýrazného vína vylouply vzorky, které rozhodně stojí za ochutnání. Pozitivní roli hraje také nástup moderních technologií do vinných sklepů a sklípků.


Nejlepší z Pálavy

Původ této bílé odrůdy révy vinné sice není jednoznačně dokázán, ale soudě podle názvu, rozšířila se do vinařských zemí bývalého Rakousko-Uherska ze severu Itálie. V Rakousku se jmenuje Welschriesling, v Chorvatsku a Slovinsku jí říkají Riesling Italico, v Maďarsku Olaszrizling. Prakticky nikde jinde se nepěstuje, dokonce ani v České vinařské oblasti.

V Česku je odrůda Ryzlink vlašský vysazena pouze na Moravě, kde se objevila kolem roku 1900. Nejvíce se jí daří v oblasti Pálavy, má totiž ráda vápenec v podloží. Však také oba dnes oceněné vzorky pocházejí z vinic na jejích svazích. Ve státní odrůdové knize je Ryzlink vlašský zapsán od roku 1941 a v tuzemsku se stal třetí nejrozšířenější odrůdou.

-

libor.sevčik@economia.cz

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína