Mladá fronta Dnes, 5.12.2007
Slavnostní večeři si bez sklenky kvalitního vína mnozí nedokážou vůbec představit. A který večer je slavnostnější než ten Štědrý?
'Víno ke štědrovečerní hostině určitě patří a na trhu je dnes z čeho vybírat,' říká Václav Rusnok, sommeliér a hlavní technolog velkopavlovické vinařské společnosti Vinium.
' Václav Rusnok sommeliér
* Jaké víno by nemělo chybět na tradiční štědrovečerní tabuli?
K tradiční české štědrovečerní večeři patří smažený kapr s bramborovým salátem a k tomu se nejlépe hodí bílé suché víno s pikantní kyselinou. To znamená vína ze severních vinařských oblastí, kam patří také česká a moravská vína. Ryzlink vlašský, veltlínské zelené, odrůdy tradiční pro náš region, které budeme v globalizovaném světě jen těžko hledat, jsou velmi vhodné k této sváteční příležitosti. Doporučuji vybírat z vyšších kvalitativních stupňů neboli vína s přívlastkem.
* Jaká je nabídka vín na tuzemském trhu?
Je tu dostatek tradičních velkých vinařských firem, které prošly v posledních letech výraznou modernizací technologických prostředků a v součastné době jsou schopny dodávat vína, která snesou celosvětové srovnání. Vedle nich stojí řada malých a středních vinařství, která rozšiřují pestrost nabídky. Zákazník má velmi širokou možnost výběru jakostních odrůdových vín či vín s přívlastkem. Stále častěji se objevují také raritní vína, jako jsou vína ledová či slámová.
* Dokáže již zákazník rozpoznat kvalitní víno od nekvalitního?
Zákazníci dovedou rozlišovat, a to nejen odrůdy. Vnímají členění oblastí na podoblasti, začínají si spojovat, která podoblast je více či méně vhodná pro danou odrůdu. Je třeba už všeobecně známo, že Znojemská podoblast má vynikající sauvignony, Mikulovská vyhovuje svým vápenatým podložím bílým odrůdám (zejména ryzlinku vlašskému) a Velkopavlovická podoblast je vhodná především pro výrobu červených vín.
* Prozradíte, jaké víno se bude rozlévat na Štědrý večer u vás doma?
U nás doma se podává na Štědrý večer sauvignon. Například sauvignon v pozdním sběru z řady Premium. Jde o suché víno s velmi intenzivním aroma, připomínajícím vůni černého rybízu až přezrálé broskve. Hrozny pro výrobu tohoto vína pocházejí z Velkopavlovické vinařské podoblasti, z vinařské obce Žabčice.
***
Kdo je to sommeliér?
Od 17. století je profese sommeliéra spojovaná s vínem. Jeho úkolem bylo prostírat stůl a připravovat vína, ale také běhat po sklepě, válet sudy, stáčet víno do lahví, korkovat. Dnes tento mezinárodní výraz označuje člověka pracujícího v gastronomických zařízeních, který je obeznámen s pěstováním hroznů a následnou výrobou vína a může podávat zákazníkům dostatek informací o vhodnosti vína k jednotlivým pokrmům. Dále se stará o nákup a správné uskladnění lahvových vín konkrétní restaurace.
(fogl)
Vinařské novinky do schránky