První zhodnocení ročníku 2007

Prof. Ing. Vilém Kraus, CSc.

V letošním roce se odvážilo poměrně značné množství vinařů poslat svá mladá vína do světa v rámci zdařilé akce „Svatomartinská vína“. Součástí akce je závazné a vtipné řešení termínu otevírání prvních lahví těchto vín v den svátku svatého Martina 11. 11. v 11 hodin dopoledne, což se dělo za všeobecného veselí na mnoha veřejných prostranstvích našich měst. Přesné dodržování termínu přitahuje větší počet lidí, umocňuje zájem o naše vína a napomáhá pocitu sounáležitosti lidí při radostných okamžicích.



Bílá vína odrůd Veltlínské červené rané a Müller-Thurgau splňovala při této příležitosti i v roce 2007 očekávání zájemců o mladé, svěží a příjemně občerstvující bílé víno. I když je sv. Martin poněkud časným termínem pro červená vína Modrého Portugalu a hlavně Svatovavřineckého, vyrovnala se většina vinařů s jejich jakostí velmi dobře.

Svatomartinská vína ukázala, že ročník 2007 bude jiný nežli většina vín posledních ročníků. Potvrzuje se to i ve vínech z hroznů sklízených později. V souladu s procesem oteplování jsme si pomalu zvykali na postupnou proměnu v charakteru moravských odrůdových vín. To vedlo u určité skupiny obdivovatelů vyšších kategorií přívlastkových vín ke zvýšenému obdivu opojné bohatosti takových vín z přezrálých hroznů. Avšak mnoho pravidelných uživatelů našich vín se snažilo vyhledávat svá svěží a pitelnější vína, vhodná jako doprovod k pokrmům běžné kuchyně. Již nyní se ukazuje na mladých vínech ročníku 2007, že s nimi mohou být ti pravidelní uživatelé vína spokojeni.

O charakteru odrůdového vína rozhoduje nejen odrůda, ale i její přizpůsobení k podmínkám stanoviště a ke způsobu pěstování. Víno musí ale ztvárnit zkušený člověk v závislosti na průběhu počasí daného ročníku. K rozhodující tvorbě obsahových látek vína dochází v průběhu 2 – 3 měsíců před sklizní hroznů, kdy by neměl chybět dostatek slunečního svitu. V tomto ohledu byl letošní ročník dosti proměnlivý. Výrazně teplé počasí koncem jara a větší části léta bylo v září vystřídáno četnými a vytrvalými srážkami, které mnohde vydatně promáčely viniční půdy a tím zpomalily vývoj hroznů později zrajících odrůd révy. Snadno rozpustné minerální látky rychle naplnily bobule hroznů, i když do extraktu vín se ne vždy plně zabudovaly a v letošních vínech jich mnoho vypadlo v podobě vinného kamene již při kvašení a těsně po něm. Ve snaze po doplnění organického podílu extraktu se projevila tendence ponechávat mladá vína delší dobu na jemných kalech. Při tom je ale nutné bedlivě sledovat u bílých vín obsah veškerých kyselin, který poměrně rychle klesá vlivem vyššího obsahu draslíku a hořčíku ve vínech.

Při dlouhodobém promáčení půdy se zřejmě čerpaly antagonistické prvky draslík, hořčík a vápník v optimálním poměru, takže se letos neobjevovalo sesychání a černání třapiny hroznů, kterým trpívá většina modrých odrůd, zejména Frankovka, Cabernet Sauvignon aj. Po odbourání kyseliny jablečné zrají letošní červená vína poměrně rychle a nabývají na hebkosti i při nižší tělnatosti.

Pomalé dozrávání hroznů vytvořilo předpoklad pro udržení aromatických látek v nich. Jsou to hlavně aromatické látky, jaké se tvoří na počátku zrání, které dodávají letošním vínům svěžest a příjemnou pitelnost. Zrání vín neutrálních bílých odrůd bude letos pravděpodobně postupovat pomaleji a bývalo zvykem dopřát vínům podobných ročníků k jejich rozvinutí delší období skladování ve velkých dřevěných sudech. Víno je mnohotvárný přírodní nápoj a je dobře, když se v jeho mnohostranném projevu každoročně rozvinou osudové ozvěny vyvolané průběhem počasí ve vegetačním období révy, otisknuté nezvratně ve složitých procesech životních dějů ovlivňovaných způsobem kultury vinných keřů na vinici, která svým geniem loci vytvořila základní předpoklad tak rozmanité kvality vína.


Prof. Ing. Vilém Kraus, CSc.

Psáno exkluzivně pro Národní vinařské centrum, o.p.s. - webovou stránku www.vinazmoravy.cz, www.vinazcech.cz. Bez výslovného souhlasu autora nebo NVC je další přebírání zakázáno.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína