Dva roky, tři nové rozhledny

Břeclavský deník, 9.2.2008

Lidé, kteří mají rádi pohled do krajiny z ptačí perspektivy, budou mít na Břeclavsku další možnost: ve Velkých Pavlovicích totiž plánují patnáct metrů vysokou rozhlednu.

A v okrese není jediná. Jen za uplynulé dva roky to bude třetí nová věž. Rozhlednami se tak pyšní už v Bořeticích a Starovičkách. 'Na bořetické rozhledně jsem se byla podívat hned, jak ji zpřístupnili. Už se těším, až dokončí také tu ve Velkých Pavlovicích. To bude teprve výhled,' těší se na nové turistické lákadlo například osmnáctiletá Pavla Teturová z Hrušek.


Premiéra u vína

Premiéru bude mít velkopavlovlická rozhledna na zářijovém putování za burčákem. 'Právě zpracováváme projekt. Do konce února máme mít i územní rozhodnutí, takže zažádáme o dotaci z cestovního ruchu,' potvrdil starosta Velkých Pavlovic Pavel Procházka. Rozhledna bude stát na kopci mezi Pavlovicemi a Bořeticemi. 'Lidé uvidí jižní Moravu jako na dlani. Návštěvníci dohlédnou na Karpaty, do Bořetic, Velkých Bílovic, možná dokonce i do Vídně. Bude to skutečná nádhera,' popisoval s nadšením Procházka. Velkopavlovická rozhledna bude nejvyšší v širokém okolí. Se svými patnácti metry a konstrukcí ze dřeva a kovu má dokonale zapadat do krajiny Modrých hor. 'Nejdříve jsme uvažovali o kamenné nebo zděné rozhledně, ale byla drahá. Nakonec jsme vybírali z deseti různých variant. A tato se nám zdála nejlepší. Je originální, jednoduchá a krásná,' rozplýval se starosta. Od nové rozhledny si Velkopavlovičtí slibují především zatraktivnění lokality Modrých hor. 'Potřebujeme, být vidět. Proto chceme upravit také okolí rozhledny. Plánujeme obchůdek se suvenýry i občerstvení,' přiblížit atrakci Procházka.


Nízká rozhledna

Břeclavsku ale patří také další nej. Má totiž nejmladší a se čtrnácti schody také nejnižší rozhlednu v kraji. Má plošinu pouhé tři metry nad zemí. Starovičští se jí pyšní od loňského října. 'Chtěli jsme nabídnout nějakou zajímavost cyklistům na stezce Krajem André, jejíž trasa vede asi tři sta padesát metrů pod rozhlednou,' poznamenal starosta Staroviček Vladimír Drbola. Vyhlídka je jedním z odpočinkových míst na trase. Vyšší rozhledna podle něj ve Starovičkách není potřeba. 'Tři metry nám bohatě stačí. Na kopci, který je vysoký,, nejsou stromy. A tak jsme potřebovali jen převýšit vinice. Věž, jakou mají třeba v Bořeticích, by byla zbytečná,' vysvětlil Drbola. Rozhledna na Kraví hoře u Bořetic stojí mezi vinohrady teprve druhým rokem. Turisté z ní vidí celou Velkopavlovickou vinařskou podoblast, Pavlovské vrchy a Novomlýnské nádrže. 'Chodí sem mraky lidí. Chceme ještě stánek s občerstvením. a také najít někoho, kdo by ho provozoval,' dodal starosta Bořetic Václav Surman.


DAGMAR FIALOVÁ

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína