Nejlepší ryzlink vlašský pochází z Pálavy

Jablonecký deník, 16.2.2008

Ryzlink vlašský je stará odrůda

Synonyma této odrůdy jsou : Welschriesling, Riesling italico, Olasrizling, Laški rizling, Rizling italijanski.

Ryzlink vlašský je stará odrůda, neznámého původu. Je však prokázáno, že k Ryzlinku rýnskému nemá žádný příbuzenský vztah. Ryzlink vlašský je nejvíce rozšířen v jihovýchodní Evropě, severní Itálii, Maďarsku, Slovensku, Rakousku a u nás, kde je vysázen na 8 % ploch vinic. Nejlepší Ryzlinky vlašské pocházejí z oblasti Pálavy. Zrání hroznů je velmi pozdní.

Víno je světle žlutozelené barvy, široké škály vůní a plné, harmonické, chuti.

Ve vůni a chuti můžeme hledat: červený rybíz, angrešt, kytice lučního kvítí, hrozinky, sladký citrón, medové tóny.

Vína Ryzlinku vlašského se vyznačují vyšším obsahem kyselin, které mohou být až ocelové.

Při lepší vyzrálosti hroznů a nižší sklizni jsou svěže pikantní a ve vyšších stupních přívlastkových vín působí příjemným zralým dojmem, kdy tvoří harmonii se zbytkovým cukrem. Tradičně dává výborná ledová vína.

Ryzlink vlašský je klasickou vítanou surovinou pro šumivá vína a je stále důležitou složkou všemožných vín známkových, v nichž tvoří páteř směsi, která by se bez jeho přítomnosti mohla zbortit do měkce se rozplývající unylosti

Vína Ryzlinku vlašského zachycují celou škálu bílých vín.

Lehká, prostá, tvrdá vína stolní, která přinášejí osvěžení při namáhavé manuální práci, se hodí ke svačinám s uzeninám. Suchá vína Ryzlinku vlašského se dobře uplatní jako aperitiv ke studeným předkrmům a k celé paletě jídel jednoduché všední kuchyně.

Hodí se k zeleninovým jídlům i zeleninovým polévkám a bílým sýrů, k lehké úpravě ryb či jemným paštikám. Můžeme jej doporučit i k zabíjačkovým specialitám. Jako vinný střik dobře uhasí žízeň. autor je manažerem Domu Vína p.krejcik@dum-vina.cz

pokračování příště


PETR KREJČÍK

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína