Doma stříhat nemůže, tak soutěžil. Vyhrál

Hodonínský deník, 19.2.2008

Na soutěžích vinařů hodnotí porota zpravidla jejich výsledný produkt, tedy samotné víno.

Každému majiteli vinice ale začíná rok řezáním révy, a tak redakci časopisu Vinařský obzor napadlo zorganizovat klání v této činnosti. Jeho pátý ročník vyhrál čtyřiatřicetiletý Marek Pšovský z Prušánek.

'Beru to jako recesi. O soutěži jsem se dozvěděl náhodou v obchodě,' řekl Marek Pšovský. Nepopírá ale, že stříhání vinohradu je jeho oblíbenou činností. 'Lidé se mi smějí, když jim to říkám, ale já si u toho vždycky odpočinu. Nasadím si na uši sluchátka, pustím muziku a mám klid,' vysvětlil. Stříhat hlavy vinné révy se učil už od svých dvanácti let. Ve vlastním vinohradu má dost prostoru, aby se realizoval, protože s manželkou mají deset tisíc hlav. Právě žena ho však do vinice nechce pustit. 'Ve vinohradu teď vládne manželka, která je na mateřské dovolené a tímto způsobem relaxuje. Stříhá stejně dobře jako já,' ujistil Pšovský.

Soutěž v řezu vinné révy se tentokrát uskutečnila mezi Moravským Žižkovem a Velkými Bílovicemi. Zúčastnilo se jí asi čtyřicet lidí převážně z Břeclavska a Hodonínska. 'Vinici nám poskytl Stanislav Mádl z Velkých Bílovic a myslím, že byl rád. Soutěžící totiž udělali kus práce za něho,' usmál se organizátor netypického klání Richard Stávek, podle kterého hodnotila porota rychlost, ale především kvalitu řezu. Vítěz se však domnívá, že o rychlost vůbec nejde. Řez vinné révy je totiž prvním předpokladem kvalitní úrody. 'Nikdo, kdo pije mé víno, se neptá, jak dlouho jsem vinohrad stříhal, ale zajímá ho, jak víno chutná,' zdůraznil. Přemýšlet nad tím, kde do révy střihnout, nemůže vinař, až když stojí s nůžkami u vinohradu. Každá odrůda chce totiž své. Vinař si musí rozmyslet, zda dá přednost množství, nebo kvalitě. 'Spousta lidí stále ještě stříhá na desáté očko. Pak mají sice víc hroznů, ale dnes se hodnotí hlavně jejich kvalita. Dělám to maximálně na páté očko,' doporučuje Pšovský. Práci ve vinohradu považuje za jednu z nejúžasnějších činností. I když letos sebral z toho svého teprve první úrodu, věří, že se z vinaření stane jeho celoživotní profese.


MIROSLAV PECHURA

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína