Sylvánské zelené bylo kdysi nejrozšířenější odrůdou Moravy

Jablonecký deník

Odborník pro Deník

V dnešním díle seriálu o víně budeme pokračovat popisem odrůd vinné révy pěstovaných v České republice.

Sylvánské zelené patří ke starým odrůdám z původem v oblasti dnešního Rakouska. Kdysi bývalo nejrozšířenější odrůdou na Moravě, a proto se mu říkalo lidově 'Morávka.'

Z výsadeb bylo vytlačeno Neuburským, které později stihl stejný osud, když se objevila odrůda Müller Thurgau. Tato odrůda má rakouské a německé synonymum Grüner Silvaner neboli Grüner Zierfandl, v Maďarsku bývá označován jako Zöld silván.

Sylván vznikl pravděpodobně samovolným zkřížením mezi odrůdami Rakouské bílé a Tramín. Na rakouský původ ukazuje i starší německé označení Oesterreicher. Dnes je odrůdou Silvaner v Německu osázeno 6700 ha vinic, čímž se řadí na třetí místo za Ryzlink rýnský a Müller Thurgau.

Sylvánské zelené je středně pozdní odrůdou, se zráním hroznů na přelomu září a října. Dužnina bobulí je slizká, velmi příjemné chuti, a proto Sylvánské dříve sloužilo jako nenáročný stolní hrozen.

Barva vína je typicky odrůdově zelenožlutá. Vůně je jakoby lesní. Mírně kořenitá a bez výraznějších aromatických látek, u mladších vín můžeme nalézt tóny angreštu. Sylvánské zelené je chuťově neutrální víno s typickou živou kyselinkou. Při vyšších stupních přívlastku nabývá víno z této odrůdy na viskozitě, hladkosti a vláčné harmonii a poskytuje neobyčejné enologické zážitky.

Vína odrůdy Sylvánské zelené jsou znamenitá tím, že jejich pití neunavuje, naopak občerstvuje mysl. Pro svoji výrazovou neutralitu jsou velmi vhodná k jídlům s jemnými chuťovými nuancemi.

Dříve se Sylvánské hojně užívalo do směsi s tvrdšími víny a konzumovalo se jako běžné 'výčepní víno' k prostým lidovým pokrmům. autorem je sommelier Domu Vína pkrejcik@dum-vina.cz příště snoubení vín s velikonočními pokrmy

PETR KREJČÍK

[V L T A V A+P N P R E S S+L A B E]

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína