Etiketa: Víno na návštěvě

Metro, 17.3.2008

Přišli k nám hosté a přinesli s sebou víno. Je naší povinností darovanou láhev otevřít? Píše nám posluchačka Rádia Impuls Majka: Chtěla jsem se zeptat pana Špačka, zda je povinnost hostitele otevřít láhev vína, kterou přinese návštěva. Neustále se dohadujeme, co je správné.

Víno je náročný nápoj, myslím na servírování a konzumaci. Láhev piva přinesete z obchodu, otevřete a jdete do ní. Ale víno se musí uklidnit, neprospívá mu, když ho roztřesené otevřeme. Ještě důležitější je teplota vína. Červené víno má mít pokojovou teplotu, ale v létě to není 27 stupňů, myslí se tím tradiční teplota komnaty středověkého hradu, kde Karel IV. s Buškem z Velhartic ochutnávali první české burgundské, tedy mezi 16 a 18 ° C. Bílé víno chladíme na 8- 10 ° C a sekt podáváme nejchladnější, kolem 5 ° C. Žádné návštěvě se nepodaří přinést víno vychlazené na předepsanou teplotu, bílé víno bude v létě teplé, červené bude v zimě studené. Trvá- li návštěva tři hodiny, podaří se nám víno zklidnit i temperovat, a pak ho můžeme výjimečně podávat.

Neříkejte mi, že není nějaká výjimka?

Ledaže by host přijel z cesty po Sahaře a kromě fotek, vodní dýmky a domorodé břišní tanečnice by ještě přinesl tamější víno. To pak musíme otevřít, protože bude součástí vyprávění a ukázek saharského folkloru.

Pořad Svět podle Špačka můžete slyšet každé všední ráno v 6.10 a 8.10 hod. na Rádiu Impuls.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína