Vinaři v Unii uspěli

Mladá fronta Dnes, 29.2.2008

Vinaři si mohou mnout ruce. Evropská REFORMA VINAŘSTVÍ jim totiž neublížila. A to je velký úspěch.

Stanovte si priority a při jednáních je od konce opouštějte. Tak zní základní poučka úředníků, kteří vyjednávají v Bruselu o jakémkoliv rozhodnutí. V případě vinařské reformy nemuseli ubírat od konce takřka nic, většinu hlavních bodů, které si čeští vyjednávači stanovili, se podařilo prosadit. Co to znamená? Především to, že víno se kvůli evropské byrokracii nijak extrémně nezdraží. A také to, že milovníci vína najdou na etiketách stále ta stejná označení kvality.

Machovec: Dotace začínají trojkou, jsme spokojení Tím nejdůležitějším jsou ovšem peníze - na výši dotací záleží většina dalších bodů v seznamu českých vyjednavačů. 'Naším cílem bylo, aby výše dotací začínala trojkou. A to se povedlo, tři miliony eur byly překročeny. Původní návrh Evropské komise byl přitom 1,7 milionu,' uvedl ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec.

Dalším velkým úspěchem je pak zachování možnosti doslazování vinného moštu. Pokud by se tento požadavek nepodařilo prosadit, museli by moravští výrobci vín dovážet na doslazení mošt například z Itálie. A cena vína by šla nahoru. 'Navíc do našich vín by se dostávalo víno z ciziny,' podotkl Machovec. Vinařům by přitom doslazování moštem z ciziny místo tuzemského řepného cukru až tak nevadilo. 'Je to všechno otázka peněz. Kdyby jich bylo víc, mohli bychom si dovolit mošt dovážet,' uvedl například Ctirad Králík ze Zemědělského družstva Sedlec. Jedním dechem dodává, že i vyjednané podmínky jsou pro jihomoravské vinaře dobré.

Ne tak dobrou zprávou je pro ně výše dotace, kterou dostali tradiční producenti vína. 'Když to přeženu, mohou nám sem při těchto cenách vozit víno zadarmo,' podotkl Králík. Evropská unie totiž rozdělila na dotacích vinařským zemím 450 milionů eur, z toho 350 milionů skončí ve Francii, Itálii a Španělsku. Pro spotřebitele to na rozdíl od vinařů znamená výhody. Levné a poměrně kvalitní víno z jižních zemí z regálů supermarketů hned tak nezmizí.

Zánik vinic? Nic výhodného Teoreticky by se ovšem Češi mohli obávat toho, že v budoucnu budou tuzemská vína spíš raritou. Evropská unie totiž poskytuje nemalé dotace na klučení - laicky řečeno likvidaci vinic. 'Je to dobrovolné a nemyslím, že by ta částka za klučení byla tak výhodná,' popsal Machovec. A doplnil, že ministerstvo zemědělství má nadto možnost vymezit oblasti, kde se klučení provádět nesmí.

'Uvažuje se navíc o tom, že by se tato pravomoc převedla na kraje,' doplnil ředitel Vinařského fondu.

Jiří Smetana

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína