Rozinky šly do lisu. Bude z nich "babské pití"

Mladá fronta Dnes, 29.2.2008

Lechovice - Vypadají skoro stejně jako rozinky do vánočky. Hrozny, které skoro půl roku vysychaly, na pohled moc lákavé nejsou. Přesto právě z nich vzniká luxusní víno za stovky korun. Po říjnové sklizni se hrozny dostaly do lisu teprve včera. Vinné sklepy Lechovice z nich vyrábí slámové víno.

I když by podle svého názvu měly hrozny ležet na slámě, v Lechovicích visely za stopku na drátech. 'Hrozny tak krásně mohou vysychat ze všech stran,' vysvětluje Roman Staněk, vedoucí provozu vinic. Kdyby hrozny ležely, museli by je sklepníci pravidelně obracet. Bobule by totiž mohly plesnivět a praskat. 'Hrozny při vysychání měknou a v prasklinách pak vznikají bakterie, které znepříjemňují chuť vína. Když hrozny visí, zvyšuje se kvalita slámových vín,' tvrdí Staněk.

I když v říjnu v Lechovicích sklidili víc než dvě tuny hroznů určených pro výrobu slámového vína, po půl roce měli sotva tunu. Jak hrozny přijdou o vláhu, zmenší se jejich hmotnost zhruba na polovinu.

A teprve pak mohou slaďoučké rozinky do lisu. I z těch největších sušinek může vzniknout dobrý mošt. 'Velký tlak při lisování není nutný. Ale hrozny na slámové se musí lisovat podstatně déle,' tvrdí Roman Staněk. Podle něj zůstanou hrozinky v lisu třeba i čtyřiadvacet hodin. 'Když jsou hrozny trvale zatížené, tak i z těch, které jsou nejvíc vysušené, se něco vymáčkne,' vysvětluje. Mošt z hroznů, které včera putovaly do lisu, tak v Lechovicích ochutnají teprve dnes ráno. Ale slámové víno čeká ještě dlouhé zrání, než se dostane na pulty vinoték.

Nejvíc se na ně podle vinařů každoročně těší ženy. 'Říká se, že je to babské pití,' vtipkuje Roman Staněk. 'Ale i já si ho rád dám. I když není na celovečerní pití,' dodává. Výborné, extrémně sladké víno, které Vinné sklepy Lechovice vyrobily z odrůdy Veltlínské zelené, má cukernatost 40,8 stupně. 'Naštěstí,' říkají v Lechovicích. Pokud by byla cukernatost ještě vyšší, mošt by se možná už ani nerozkvasil. Běžná jakostní vína, jaká lidé popíjejí třeba k večeři, mají pro srovnání cukernatost pouze do devatenácti stupňů.

Slámové víno bude letos patrně jedinou specialitou. Ledového bude málo. Na mrazy čekali vinaři v zimě skoro marně. Zmrzlých bobulí se dočkali jen ti nejvytrvalejší.

(sol)

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína