Mladá fronta Dnes, 3.3.2008
Hustopeče - 'Je to zlé.' Tak hodnotí zahrádkáři z České republiky i Slovenska to, jak rychle klesá obliba domácích vín. Že si mohou moravští vinaři s těmi slovenskými podat ruce, se potvrdilo i na sobotní mezinárodní konferenci v Hustopečích. Tam se vinaři z obou stran hranice shodli: Pije se málo vína. A ještě nekvalitní.
'Ještě před pěti lety se na Slovensku vypilo na hlavu téměř čtrnáct litrů vína. Dnes máme o tři litry méně. To, jak spotřeba klesá, je velmi zlé. Chceme dosáhnout dvaceti litrů,' Tvrdí Ivan Hričovský, předseda slovenských zahrádkářů.
Velká část spotřeby je navíc kryta importem. 'Dovážených stolních vín je čím dál víc. A jsou čím dál horší,' potvrzuje i šéf Svazu vinohradníků Slovenska Igor Mancel.
Podle něj se pomyslné nůžky mezi moravskými a slovenskými vinaři ještě více rozevírají po vstupu obou zemí do Evropské unie. Svaz vinohradníků Slovenska si nedovedl vydobýt takové pozice jako jejich čeští kolegové. O rakouských ani nemluvě. Důvodem jsou už tolikrát kritizované rozdíly ve finančních podporách ze strany Unie.
'Těsně po vstupu do Evropské unie jsme seděli na semináři, kde vystupoval předseda rakouských vinařů a mluvil o podporách z evropských fondů. Mluvil o tom, jak rakouský vinohradník získá 700 eur na hektar. U nás to v té době bylo 55. Je to smrtelný rozdíl. Přitom jejich a naše vinice jsou od sebe vzdušnou čarou vzdálené jen sedmdesát kilometrů,' stěžuje si Mancel.
Ve spotřebě vína jsou na tom Češi o něco líp. Z dvanácti litrů na hlavu dokázali vystoupat na osmnáct. 'Těší nás to. Ale nemůžeme se tím nechat ukolébat. Dvě třetiny z toho jsou vína zahraniční a ten poměr se pravděpodobně ještě zhorší,' míní Antonín Králíček, který se na ministerstvu zemědělství stará právě o vinařské téma.
Podle něj se ale moravští vinaři dali správnou cestou. 'Zaměřili se ne na kvantitu, ale na kvalitu. Moravská vína tak nejsou na běžnou spotřebu, ale stávají se víny slavnostními,' míní.
Tento trend si chválí i vinařský guru Vilém Kraus, který věří, že právě kvalita vín je sázkou na jistotu. Ale přivítal by, kdyby se upustilo od příliš sladkých přívlastkových vín a začalo se pracovat spíše na umírněnějších cukrech, zato však bohatém extraktu.
'Je důležité naučit lidi pít víno pravidelně. To nedokážeme s víny, která mají příliš alkoholu či přebytek zbytkového cukru,' míní. Podle něj by měli vinaři začít dělat křehká jakostní či kabinetní vína, která se dají pít každý den. Jedině tak mohou vinaři naučit lidi, aby 'nepili moc, ale pili pořád'.
(sol)
Vinařské novinky do schránky