Svátky jara v Paříži 2008 V. ročník

Tisková zpráva, Team Austerlitz

České kulturní centrum v Paříži ve spolupráci s Projektem Austerlitz a společností Davay Communications s r. o.,
pod záštitou pana Pavla Fischera, velvyslance České republiky ve Francii, 1. náměstka hejtmana Jihomoravského kraje Milana Venclíka a Vinařského fondu České republiky,
za přítomnosti nejlepších francouzských a českých someliérů,
ve spolupráci s Asociací someliérů ČR a Moravské banky vín
uspořádaly pátý ročník „Svátků jara“, soutěže moravských a českých vín.

První část soutěže, při které porota vybírá 40 nejkvalitnějších vín, z nichž řada putuje následně do Paříže na pokračování v hodnocení francouzskými odborníky, proběhla v lednu 2008 v Praze. Vítěz Grand Prix Austerlitz 2007, vinař Oldřich Drápal starší, jakož i Vinselect Michlovský, který v této soutěží získal ocenění Nejlepší kolekce vín postoupili i do pařížského kola.

Prostory Českého centra zastřešily druhou část soutěže, a to v úterý 18. března 2008 od 15 hod. Návštěvníci měli možnost zúčastnit se jak průběhu soutěže, tak i vyhlášení výsledků odbornou porotou. Hodnocení vín proběhlo tzv. „degustací naslepo“.

Porota, jež již pátým rokem hodnotila nejlepší česká a moravská vína, se sešla ve složení: pan Martin Pastyřík, prezident Asociace sommeliérů ČR, pan Libor Nazarčuk, viceprezident pro oblast Morava, a pan Zlatko Míčka, člen představenstva Asociace, reprezentující české someliéry; za francouzskou stranu se soutěže zúčastnili pan Jean-Michel Deluc, prezident Vinařské akademie (Académie du Vin) a šéfsommelier Chateauonline, největšího internetového obchodu s vínem v Evropě - předseda poroty, dále pan Dominique Laporte, držící titul Nejlepší sommeliér Francie, pan Jean-Luc Jamrozik, Prezident Sommeliérů Paříž, pan Tony Moinnereau, Generální tajemník Asociace sommeliérů Paříž, s pan Antoin Pétrus, Nejlepší mladý someliér Francie a hlavní someliér hotelu Crillon.

Soutěž navštívili m.j. pan Yann Juban, zástupce generálního ředitele OIV /Organisation Internationale de la Vigne et du Vin – Mezinárodní úřad pro révu a víno/: „Věděl jsem, že zde nebude prezentováno nic průměrného, ale kvalita Vašich vín mne příjemně zaskočila. Soutěž sice nemá záštitu OIV, ale je dobře organizovaná, s dodržením anonymity degustovaných vzorků. Jsem rád, že jsem se mohl zúčastnit.“ Pan Juban také pořadatelům nabídl, že pro příští prezentace mohou bezplatně využít prostory přímo v OIV a vyjádřil ochotu navštívit Českou republiku.

Pana Jubana doprovázela paní Helena Čížková, 1. sekretářka stálé mise ČR při OECD a paní Simona Hrabětová, ředitelka oddělení pro víno, odboru rostlinných komodit Ministerstva zemědělství ČR. Tyto dámy posléze doplnil i pan Karel Dyba, velvyslanec stálé mise ČR při OECD, se kterým přišel i viceguvernér České národní banky, pan Miroslav Singer. Viceguvernér ČNB Singer, sám „malovinař“ strávil drahnou dobu v rozhovoru s dalším bankéřem, Stanislavem Šídou z Moravské banky vín, která projekt spoluorganizuje.

Předseda poroty, Jean Michel Deluc z Akademie du Vin, na adresu našich vín m.j. řekl: „Tato konfrontace českých a moravských vín umožňuje propagaci jejich produkce, ve Francii nepříliš známé. Za uplynulých 5 let je znát obrovský kus práce Vašich vinařů. Hlavně na červených vínech je vidět větší zralost, jsou mimořádně hedvábná, hebká, s příjemnými tóny po ovoci. Těžko říct, zda je to teplejším klimatem nebo díky práci vinařů, ale tou je to určitě taky. Je zřejmý větší respekt k základní surovině - hroznu," prohlásil.

Další člen poroty, mladý sommelier superluxusního pařížského hotelu Crillon Antoine Pétrus, který byl v porotě poprvé uvedl, že na něho dobře zapůsobila svěžest a živost suchých bílých vín, aromatická škála sladkých, jejich ušlechtilá příchuť po kandovaném pomeranči nebo koření, a také kvalita a zralost červených, na nichž je podle něj hodně vidět práce vinařů. "Bylo to pro mě naprosté překvapení a opravdové potěšení," shrnul Pétrus své celkové dojmy.

Držitel titulu nejlepší francouzský sommelier Dominique Laporte /již po druhé člen poroty/ zase mluvil o "tradičně skvělých sladkých, jedněch z nejlepších, jaká vůbec jsou", a o "velmi dobrých bílých." Byl stejně jako jeho kolegové překvapen pokrokem červených. Vinařství v České republice má podle něho dobré perspektivy, když šance na uplatnění českých vín ve Francii vidí jako obtížné, protože "Francouzi jsou hodně zahleděni do sebe.“ Dobré šance by prý ale byly na jiných trzích, jako třeba v Británii nebo Skandinávii

Vítězná vína 5. ročníku 2008


Sekty

Gold Cuvée, sekt brut, ročník 2000, Andre-Hříbalová

Bílá vína
Ryzlink rýnský, pozdní sběr, ročník 2007, Víno Hort

Rosé
Cabernet Sauvignon, pozdní sběr, ročník 2007, Víno Hort

Červená vína
Dornfelder, pozdní sběr, 2007, ročník 2007, Jedlička&Novák

Sladká vína
Ryzlink rýnský, slámové víno, ročník 2004, Vinařství Drápal



Absolutní vítěz
Ryzlink rýnský, slámové víno, ročník 2004, Vinařství Drápal

Součástí oslav Svátků jara v Paříži byla také prezentace Projektu Austerlitz, Moravských vín a Jihomoravského kraje v centrále OECD v Paříži.

19.3.2008 proběhlo v centrále OECD v 16. pařížském obvodě, v ulici rue André Pascal, v tzv. Château – zámečku, který je součástí jinak ultramoderního komplexu OECD, podvečerní setkání, na které pozval velvyslanec stálé mise České republiky při OECD Karel Dyba své kolegy z misí členských zemí OECD.

Cílem akce bylo prezentovat Českou republiky, její vína a část bohaté historie. Celou akci uvedl právě velvyslanec Dyba, společně s generálním tajemníkem OECD panem Angelem Gurría. Pan Gurría úvodem zkonstatoval, že ho naše aktivita velmi příjemně překvapila a vyjádřil naději, že budeme pokračovat i v příštích letech. Podle jeho slov, ještě takovou akci v OECD nikdo nedělal a mohla by to být další možnost, jak se lépe poznávat navzájem. Kupodivu věděl, že Austerlitz je v České republice, ale nevěděl, že máme tak kvalitní vína a že by jistě i sám Napoleon nyní opět ocenil kvalitu výběru místa pro svoje nejcenější vítězství. Pan Gurría přijal pozvání na letošní vzpomínkové akce na bitvu u Slavkova – Austerlitz.

Prezentace se zúčastnilo na 90 pozvaných. Přítomní prezident Martin Pastyřík a viceprezident Asociace sommelierů České republiky Libor Nazarčuk, byli zavaleni dotazy na naše vína a vinařství. Perličkou bylo, že se nám podařilo do velmi přísně střeženého centra OECD pronést kord generálního tajemníka Projektu Austerlitz Jakuba Samka, když se za něj osobně musel zaručit hospodář české mise pan Martin Horák. Chladné zbraně totiž, kupodivu, nejsou na seznamu „povolených předmětů“, jak konstatovala ochranka po přísné lustraci všech návštěvníků.. Sám generální sekretář Angel Gurría konstatoval, že vidí poprvé v jejich centrále vojáka, který je plně ozbrojen a může se volně pohybovat v areálu.

{fotogalerie foto_aktuality_1145}

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína