Certifikát pro nejlepší vína bude zárukou kvality

Valašský deník, 4.4.2008

Ředitelka Okresní agrární komory v Uherském Hradišti Karla Malinová:

O důvodech vzniku nové regionální soutěže vín s názvem TOP Víno Slovácka, která letos zahajuje svůj první ročník, výhodách pro její šampiony a také o podrobnostech přípravy celého podniku se exkluzivně Deníku zmínila ředitelka Okresní agrární komory v Uherském Hradišti Karla Malinová.

V čem bude tato soutěž pro vinaře na Slovácku výjimečná a prestižní?

Od jiných vinařských soutěží se liší tím, že se při ní budou hodnotit vína vždy pouze z poslední sklizně. Proto vyhodnocení probíhá až v září. Soutěž je uznaná ministerstvem zemědělství a hodnotit mohou pouze hodnotitelé s platným dokladem o senzorické zkoušce, což zaručuje profesionalitu soutěže. Oceněná vína budou moct být přímo na láhvi označena získanou medailí TOPVíno Slovácka 2008.

Je zaměřena spíš na maloproducenty, nebo i na velkoproducenty?

Soutěž zahrnuje malé vinaře i velkoproducenty, všechny, kteří vína prodávají. Tento ročník je pouze pro vína vyrobená na Slovácku ve Zlínském kraji, soutěž je organizována za finančního přispění Zlínského kraje.

Na které odrůdy jste soutěž zacílili a proč právě na ně?

V prvním ročníku jsme soutěž zaměřili na sortiment osmi odrůd bílých vín a šesti červených vín, vybrali jsme odrůdy nejvíce rozšířené mezi vinaři v naší oblasti. Jsou to Rulandské bílé, Rulandské šedé, Ryzlink rýnský, Chardonnay, Müller Thurgau, Sauvignon, Tramín a Muškát moravský. Z červených vín Cabernet Moravia, Cabernet Sauvignon, Modrý Portugal, Frankovka, Svatovavřinecké a Zweigeltrebe. V dalších ročnících může dojít k obměně druhů vín.

Co si od soutěže slibujete?

Chceme upozornit na kvalitu vín vyrobených na Slovácku, propagovat moravská vína u obchodníků a tím zvýšit vinařům odbyt, a v neposlední řadě jde o navázání společenských vztahů mezi vinaři, kteří patří do řad našich zemědělců, a širokou veřejností.

Co bude pro desítku nejlepších znamenat zisk certifikátu?

Přísné nastavení podmínek soutěže je pro vyhodnocená vína zárukou kvality a bude dobrým startem pro jejich účast v dalších soutěžích. Získané ocenění je pro vinaře předpokladem zajištění většího odbytu.


PAVEL BOHUN

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína