Valašský deník, 4.4.2008
Ředitelka Okresní agrární komory v Uherském Hradišti Karla Malinová:
O důvodech vzniku nové regionální soutěže vín s názvem TOP Víno Slovácka, která letos zahajuje svůj první ročník, výhodách pro její šampiony a také o podrobnostech přípravy celého podniku se exkluzivně Deníku zmínila ředitelka Okresní agrární komory v Uherském Hradišti Karla Malinová.
V čem bude tato soutěž pro vinaře na Slovácku výjimečná a prestižní?
Od jiných vinařských soutěží se liší tím, že se při ní budou hodnotit vína vždy pouze z poslední sklizně. Proto vyhodnocení probíhá až v září. Soutěž je uznaná ministerstvem zemědělství a hodnotit mohou pouze hodnotitelé s platným dokladem o senzorické zkoušce, což zaručuje profesionalitu soutěže. Oceněná vína budou moct být přímo na láhvi označena získanou medailí TOPVíno Slovácka 2008.
Je zaměřena spíš na maloproducenty, nebo i na velkoproducenty?
Soutěž zahrnuje malé vinaře i velkoproducenty, všechny, kteří vína prodávají. Tento ročník je pouze pro vína vyrobená na Slovácku ve Zlínském kraji, soutěž je organizována za finančního přispění Zlínského kraje.
Na které odrůdy jste soutěž zacílili a proč právě na ně?
V prvním ročníku jsme soutěž zaměřili na sortiment osmi odrůd bílých vín a šesti červených vín, vybrali jsme odrůdy nejvíce rozšířené mezi vinaři v naší oblasti. Jsou to Rulandské bílé, Rulandské šedé, Ryzlink rýnský, Chardonnay, Müller Thurgau, Sauvignon, Tramín a Muškát moravský. Z červených vín Cabernet Moravia, Cabernet Sauvignon, Modrý Portugal, Frankovka, Svatovavřinecké a Zweigeltrebe. V dalších ročnících může dojít k obměně druhů vín.
Co si od soutěže slibujete?
Chceme upozornit na kvalitu vín vyrobených na Slovácku, propagovat moravská vína u obchodníků a tím zvýšit vinařům odbyt, a v neposlední řadě jde o navázání společenských vztahů mezi vinaři, kteří patří do řad našich zemědělců, a širokou veřejností.
Co bude pro desítku nejlepších znamenat zisk certifikátu?
Přísné nastavení podmínek soutěže je pro vyhodnocená vína zárukou kvality a bude dobrým startem pro jejich účast v dalších soutěžích. Získané ocenění je pro vinaře předpokladem zajištění většího odbytu.
PAVEL BOHUN
Vinařské novinky do schránky