Víno možná zpomalí stárnutí

Právo, 6.6.2008

Výzkumy amerických vědců naznačují, že chemické sloučeniny obsažené v červeném víně by jednou mohly pomoci udržet naše srdce 'geneticky mladé'.

Na Univerzity Wisconsin-Madison zjistili, že resveratrol asi v srdečních genech zastavuje genetické změny spojené se stárnutím. Tyto účinky jsou zřejmě stejné, jako při dodržování nízkokalorických diet. Experti ale varují, že samo pití vína efekt nepřinese. Resveratrol se vyskytuje hlavně v červeném vínu, v grepech a granátových jablkách. Louise Connelyová však tvrdí, že chemikálie nezůstávají v lidském těle dost dlouhou dobu na to, aby měly nějaký efekt: 'Molekula resveratrolu je z krve rychle odstraněna při látkové výměně v játrech.'


ČTK

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína