Kolébka nových vín

ČT 1

Moderátor

Už skoro 60 odrůd vína pěstují vinaři na jižní Moravě. To je o 17 víc než v roce 2000. každá nová odrůda musí projít dlouhými testy a zkouškami. V genofondu Mendlovy zemědělské a lesnické fakulty v Lednici jich v současné době testují téměř 300.

Autor

Na první pohled obyčejná vinice. Ve skutečnosti genová banka vinných odrůd. Téměř 300 druhu vinné révy z východní Evropy - Německa, Rakouska a i od domácích šlechtitelů. V genofondu Ústavu vinohradnictví a vinařství procházejí složitými testy a jen ty nejlepší mají naději, že budou zařazeny mezi schválené.

Pavel Pavloušek, Ústav vinohradnictví a vinařství, Zahradnická fakulta MZLU:

To je příklad této odrůdy, která má zatím pracovní název Cerason u které stojíme. Je to odrůda pro výrobu červeného vína s velmi dobrou odolností k houbovým chorobám.

Autor

Kvůli popularitě bioproduktů se v poslední době nejvíce zkoumají právě odolné odrůdy ze kterých by mělo vzniknout bio víno. Od začátku šlechtění k lahvím vína je ale dlouhá cesta.

Pavel Pavloušek, Ústav vinohradnictví a vinařství, Zahradnická fakulta MZLU:

Ten Cerason pan profesor Kraus s kolektivem nakřížili někdy před 30 lety. Dnes je to odrůda, která by měla být registrovaná.

Autor

Zatímco Lednická vinice je pro odrůdy jakousi čekárnou, v Šatově můžeme vidět zase jejich malý skanzen. Tedy odrůdy, které z Moravy už vymizely.

Pavel Vajčner, Znovín Znojmo:

První protřídění bylo révokazem koncem 19. století kdy dvě třetiny moravských odrůd zmizely. Druhé bylo před 20 lety, kdy začaly být populární aromatičtější odrůdy.

Autor

Odhadnout, které odrůdy rozšíří skanzen v Šatově a které se naopak z lednické vinice dostanou v budoucnu až na naše stoly není jednoduché. Docela nedávno téměř před vymizením stál Vlašský ryzlink, dnes jedno z nejoblíbenějších moravských vín.


Autor: O. Schneider

Moderátor: Petr Malý




Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína