Nejlepší český someliér pochází z Plzně

Hospodářské noviny, 7.11.2008

Počet restaurací, které zaměstnávají profesionálního ochutnavače vín, roste.

Podle odborníků se takovým podnikům až čtyřnásobně zvyšují tržby.

Nejjemnější jazyk a největší znalosti vína má mezi českými someliéry Tomáš Brůha. Someliér z plzeňské firmy Bohemia Sekt se stal včera večer vítězem jedenáctého ročníku Mistrovství someliérů České republiky.

Díky tomu bude reprezentovat Česko na someliérském mistrovství světa, jehož následující ročník proběhne v Chile.

Kromě Brůhy se o titul utkalo dalších dvacet kandidátů z celé republiky. Přestože jedním z nejvýraznějších vítězů minulých ročníků byla žena, pražská degustátorka Klára Götzová, letos v Kaisersteinském paláci na Malé Straně soutěžilo jen několik someliérek: Zdeňka Kačmárová z Radničního sklepa v Lednici a Jana Vašíčková z vinného sklepa U Jeňoura v moravských Prušánkách.

'Je to tentokrát hodně mužská záležitost,' povzdechl si Pavel Maurer, který coby vydavatel jediného tuzemského gastronomického průvodce zasedl v porotě.

Ryzlink nebo Pálava

Ze základního kola postoupili do finále tři soutěžící: kromě Brůhy ještě Jakub Bratánek z Francouzské restaurace Obecního domu a Jakub Král z Hotelu Pod věží.

Všichni tři finalisté už za sebou účast v této soutěži měli, Bratánek skončil loni a předloni druhý, Brůha loni a v roce 1998 třetí a Jakub Král na someliérském mistrovství republiky loni zvítězil.

Jak soutěž vypadala? Každý z finalistů měl patnáct minut na to, aby před publikem předvedl servírování sektu, dekantaci červeného vína a degustaci čtyř vzorků: sektu, bílého i červeného a destilátu. Zatímco u posledního ze vzorků se shodli všichni finalisté na tom, že se jedná o vodku, u ostatních skleniček se v hodnocení příliš nepotkávali. U bílého vína lavírovali mezi ryzlinkem rýnským a pálavou, i když se jednalo o rulandské bílé. Itálii, coby zemi původu červeného vzorku, určil správně jenom pozdější vítěz Tomáš Brůha. Ten dokázal správně určit i sekt, který pocházel z produkce jeho zaměstnavatele.

Devětadvacetiletý Brůha se someliérství věnuje už sedm let. Vystudoval hotelovou školu a právě tam se rozhodl pro svoji dnešní profesi.

K lepší tržbě

Someliérské řemeslo zažívá v posledních letech boom. Vlastního specialistu na víno měli ještě před několika lety jenom na pár místech v Praze. Dnes už ženy a muže této profese zaměstnávají i restaurace střední cenové kategorie a vinotéky.

Someliér má na starosti výběr vína pro daný podnik, stará se, aby ve sklepě měla správnou teplotu či vlhkost a je k dispozici hostům, kteří chtějí poradit, jakou láhev si k jídlu objednat.

Cesty k someliérství jsou většinou dvě. 'Jedna přes hotelovou školu a druhá, takzvaná moravská, vede přes víno do gastronomie,' popisuje Libor Nazarčuk, několikanásobný mistr Česka v someliérství.

To, že restaurantů, kde mají someliéra, přibývá, Nazarčuk potvrzuje. Sám ročně 'vyškolí' několik desítek nových odborníků. Restauracím se someliér v řadách zaměstnanců vyplatí. Tržby vína obvykle stoupají na čtyřnásobek.


Petra Pospěchová






Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína