Češi objevují chuť růžového vína

V Česku v posledních dvou letech strmě stoupá zájem o růžová vína.

V obchodech roste jejich prodej až o desítky procent. Takzvané rosé se od běžných bílých a červených vín odlišuje nejen barvou, ale také svou lehkou a svěží chutí, která jej předurčuje pro kombinaci s vodou, ledovou tříští nebo letním ovocem.



Speciální projekt na propagaci růžových vín letos chystá také Vinařský fond, na semináře, ochutnávky vín v kombinaci s jídlem a prezentaci tuzemských výrobců vyčlenil v rozpočtu více než pět milionů korun, řekl ředitel fondu Jaroslav Machovec.



"Součástí projektu je soubor aktivit, které potrvají od jara až do konce léta. Obsahují například soutěž růžových vín Jarovín Rosé, semináře o možnostech marketingu na Mendelově zemědělské a lesnické univerzitě v Lednici nebo veřejné ochutnávky růžových vín v kombinaci s vhodným jídlem, na kterých budeme spolupracovat s asociací kuchařů," řekl Machovec.



Lehkost s pikantní kyselinkou



Právě jarní a letní období jsou pro růžová vína typická. Lehká a svěží vína, často s pikantní kyselinkou se příliš nehodí na archivaci a měla by se spotřebovat do dvou let. Svým charakterem se hodí na letní popíjení, mají se totiž správně podávat ještě mírně chladnější než vína bílá. Více než u jiných odrůd je akceptováno míchat je s vodou na vinný střik či jej podávat s ledovou tříští ochucenou například letním ovocem.



Češi podle obchodníků přestávají být při výběru vín konzervativní a rádi experimentují. Nejvíce vidět je to právě na rostoucí popularitě růžových vín. I když mezi nejoblíbenější vína stále patří bílé a červené, tak nejvyšší nárůst prodeje vykazují právě vína rosé. Například Tesco loni na podzim hlásilo meziroční zvýšení prodeje růžových vín o 15 procent. "Obliba růžových vín roste nejen u nás, ale i celosvětově. Pití růžového vína se stalo módou. Rosé je mladé, svěží a trendy, proto si ho oblíbily ženy a v oblibě ho mají také mladí lidé," podotkl someliér Tesco Stores ČR Pavel Kubeš.



Růžové víno se navzdory často vžité představě, že vzniká smícháním bílého a červeného vína, vyrábí pouze z hroznů modrých odrůd. Rmut obsahující podrcené hrozny se ale na rozdíl od výroby červených vín zbaví do 24 hodin slupek a dále se pokračuje jako při výrobě bílého vína, kdy kvasí pouze mošt bez slupek. Často se proto mezi vinaři říká, že rosé svůj život začíná jako červené víno, ale prožívá ho jako bílé.'



Zdroj: Tyden.cz
Datum vydání: 30.1.2009

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína