Hospodářské noviny, 18.2.2009
Rudé překvapení
zhledem k tomu, že naše vinařské oblasti patří k nejsevernějším v Evropě, nebývalo domácí červené víno ve srovnání s konkurencí z jižnějších zemí zrovna nejlepší.
Zhruba od přelomu nového tisíciletí však jde i u domácích vinařů najít vzorky červených vín, které rozhodně stojí za ochutnání. Potvrzuje to i první letošní hodnocení vín, jež pro IN magazín udělali účastníci zasedání Dlouhého stolu v pražském hotelu Hoffmeister.
Těžký výběr
Někdy bývá problém při hodnocení vín pro naši ochutnávku najít z předložených vzorků tři opravdu dobré. Tentokrát byl problém opačný. A to bylo na pořadu červené víno! Všechny ochutnávané vzorky, pocházející od různých moravských vinařů, se vyznačovaly mimořádnou kvalitou. Však také byly připraveny z nejjakostnějších hroznů různých modrých odrůd révy vinné, zařazených do kategorií pozdní sběr či výběr z hroznů.
Dokonalá zralost a kvalita použitých hroznů i jejich vysoká cukernatost, byly výchozím bodem k přípravě kvalitních vín. Dnes už i menší vinaři mají moderní technologie, které umožní kvalitní zpracování a ošetření výchozí suroviny. Mají i dostatek znalostí a zkušeností, jak s takovou surovinou zacházet - jak dlouho nechat mošt kvasit i se slupkami pro získání správné barvy, kdy a jak dlouho nechat červené víno zrát v dubových sudech barrique (viz první vzorek v Ochutnávce). Jak s nadsázkou říkají vinařští klasici, jde vlastně jenom o to, jak stoprocentní surovině při zpracování co nejméně uškodit. A to dovedou praví mistři, kteří potom mohou potěšit své zákazníky lahvemi naplněnými výborným vínem, jako se jim to podařilo tentokrát.
Barrique ano, či ne?
V poslední době se i na lahvích vín z domácí produkce stále častěji objevuje označení barrique. Pro zákazníka je to signál, že víno před expedicí určitý čas zrálo v nových dubových sudech, které mu v lepším případě pomohly zlepšit kvalitu. V horším a bohužel také častějším případě, zvláště u bílých vín, zabil pobyt v novém dubovém sudu ve vínu jeho charakteristiku a nechal vše převálcovat pro barrique typickými vanilkovými tóny. Ty jsou agresivnější v sudech z amerických dubů. Dražší francouzské sudy dovedou dát vínu při správném zacházení novou kvalitu a harmonii. Musí to však být velmi kvalitní a spíše těžší víno, které v dubovém sudu dozraje k dokonalosti, a vinař musí správně odhadnout dobu, po kterou je v sudu ponechá. Lehčí, ale jinak dobře pitelné svěží druhy vín nemají v dubu většinou šanci. n
Ochutnávka
Cuvée Caberner 2006
výběr z hroznů, barrique
Vinařská obec: Čejkovice
Trať: Odměry
Výrobce: Vinařství Bíza, Čejkovice
Charakteristika: temně rudá, až neprůhledná barva, intenzivní vůně vyzrálých hroznů s podtóny červného rybízu a čokolády. V plné, mohutné chuti dominuje marmeládová ovocnost s příchutí čokolády a vanilkovými tóny z nových dubových sudů, ve kterých víno zrálo 12 měsíců. Po polknutí dlouho a příjemně doznívá na patře.
Merlot 2007
pozdní sběr
Vinařská obec: Pavlov
Trať: U tří panen
Výrobce: Vinařství Ilias, Pavlov
Charakteristika: víno zářivě rubínové barvy s velmi jemnou, ušlechtilou vůní a sametovou kořenitostí. V chuti je elegantní, harmonické, s decentní nasládlou vanilkovou ovocností a sametovými taniny. V dochuti má jemné marmeládové tóny.
Cabernet Sauvignon 2006
výběr z hroznů
Vinařská obec: Mikulov
Trať: Turold
Výrobce: Tanzberg Mikulov
Charakteristika: víno syté, temně rudé barvy, ve vůni jemný animální cabernetový nádech. V chuti je plné, vyvážené a snoubí se v ní kořenitá cabernetová ovocnost černého rybízu, čokoládově-kávové tóny a jemné taniny. Víno dlouho příjemně doznívá na patře.
Vinařské novinky do schránky