Vinařský fond bude letos lákat na růžová vína

ČTK, Týden.cz, 1.4.2009, Apetit

Podobně jako v minulosti Svatomartinská vína hodlá Vinařský fond v letošním roce podpořit také prodej tuzemských růžových vín. Jejich obliba v posledních letech strmě stoupá, v obchodech roste jejich prodej o desítky procent.

Kromě veřejnosti je kampaň Růžové.CZ zaměřena na odborníky z oblasti gastronomie a vinoték, speciální akce se uskuteční na Pražském hradě nebo třeba na zámku v Lednici, řekl ředitel fondu Jaroslav Machovec. Série přednášek, ochutnávek a dalších akcí na podporu prodeje růžových vín začne tento týden, kdy je na programu hodnocení vín přihlášených do šestého ročníku soutěže Jarovín Rosé. Hlavní akcí pro odbornou veřejnost bude 21. dubna konference k problematice růžových vín v sídle Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Lednici na Břeclavsku.



O tři dny později v Národním domě v Praze na Vinohradech se uskuteční slavnostní galavečer s prezentací tuzemských výrobců růžových vín. Součástí večera bude i vyhlášení výsledků gastronomické soutěže jídel podávaných společně s růžovými víny, na níž se podílí i Asociace kuchařů a cukrářů.



"Letní část kampaně zahájíme 1. května, který by se měl do budoucna stát kromě svátkem práce také svátkem růžových vín. Na Pražském hradě by se v tento den měla konat veřejná ochutnávka tuzemských růžových vín," dodal Machovec. Právě jarní a letní období jsou pro růžová vína typická. Lehká a svěží vína, často s pikantní kyselinkou se příliš nehodí na archivaci a měla by se spotřebovat do dvou let. Svým charakterem se hodí na letní popíjení, mají se totiž správně podávat ještě mírně chladnější než vína bílá. Více než u jiných odrůd je akceptováno míchat je s vodou na vinný střik či jej podávat s ledovou tříští ochucenou například letním ovocem.



Růžové víno se navzdory často vžité představě, že vzniká smícháním bílého a červeného vína, vyrábí pouze z hroznů modrých odrůd. Rmut obsahující podrcené hrozny se ale na rozdíl od výroby červených vín zbaví do 24 hodin slupek a dále se pokračuje jako při výrobě bílého vína, kdy kvasí pouze mošt bez slupek. Často se proto mezi vinaři říká, že rosé svůj život začíná jako červené víno, ale prožívá ho jako bílé.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína