Třikrát rulandské, prosím

Hospodářské noviny, 15. 4. 2009

PEREX:U Dlouhého stolu v pražském hotelu Hoffmeister se opět sešli milovníci vína, aby pro IN magazín vybrali tři zajímavá vína rulandské odrůdy. Vítěz pochází z vinařství Spielberg.

Chutná to jako pinot, je to pinot, ale proč se to jmenuje rulandské? Ptal se po oznámení, že zvítězilo Rulandské modré ze Žarošic na Kyjovsku, přísedící znalec francouzských vín, který dlouho žil ve Francii a naše červená vína prakticky nezná.

Pinoty jsou tři: modrý, bílý a šedý. Všechny tři se u nás pěstují po staletí. Údajně je sem nechal přivézt z Burgundska císař Karel IV. Všechny jsou však ve Státní odrůdové knize zapsány od roku 1941 jako rulandské (modré, bílé a šedé).

Jméno mají tyto odrůdy zcela nesmyslně po německém obchodníkovi s vínem Johannu Rulandovi. Ten neměl s vinařstvím v českých zemích nic společného. Nijak se ani nepodílel na šlechtění těchto odrůd. Nesmysl byl bohužel stvrzen - přes odpor některých odborníků - ještě v roce 1993.

Nechat dozrát

Jak bývá ve společnosti Dlouhý stůl přátel vína zvykem, má odborník z vinařství, které zvítězilo v minulém kole, možnost zúčastnit se dalšího klání a vyslovit svůj názor na vítězná vína. Tentokrát to byl Martin Nesvadba, ředitel Vinařství Kolby, které se stalo vítězem se svým Cuvée 1244.

'Vítězný vzorek z vinařství Spielberg je pěknou ukázkou dobře připraveného Rulandského modrého, které ctí odrůdu. Je to víno výrazné ovocné vůně, plné v chuti s dobrým potenciálem na další zrání v lahvi,' zhodnotil vítěze Martin Nesvadba. I druhý vzorek má podle něj typické odrůdové aroma i chuť s ostřejšími tříslovinami. 'Je plné v chuti, kde najdeme sladké taniny. Mohutné v těle, doporučoval bych ho k okamžitému pití. I víno, které v hodnocení skončilo na třetím místě, má typickou vůni i chuť odrůdy. Jsou sice patrné výrazné třísloviny, které zatím působí trošku disharmonicky, ale víno má velmi dobrou perspektivu k dalšímu vývoji v lahvi,' soudí ředitel Vinařství Kolby. Všechny rulandy, které účastníci degustace ochutnali, byly ale podle něj odrůdově charakteristické a dobře připravené.

Kde se narodil pinot

Odborné prameny uvádějí, že tato odrůda byla pravděpodobně vyselektována Římany v Burgundsku z révy lesní, zprvu jako odrůda modrá. Z té vznikla mutací další odrůda Pinot gris (Rulandské šedé) a z něho potom Pinot blanc (Rulandské bílé). Pinot noir (Rulandské modré) je jednou z nejlepších modrých odrůd pro naše, z hlediska vinařské Evropy, severní polohy.

Ochutnávka

Pinot noir 2007
výběr z hroznů
Vinařská obec: Žarošice
Trať: Klášovky
Charakteristika: víno cihlově oranžové barvy v ušlechtilé a odrůdově typické vůni převládá vůně zralých malin, která přechází i do chutě. Je příjemně kořenitá a sametově animální.
Výrobce: Vinařství Spielberg

Pinot noir 2007
výběr z hroznů
Vinařská obec: Velké Němčice
Trať: Punty
Charakteristika: víno ohnivě oranžovo červené barvy. Ve vůni jsou stopy jahod. V chuti je plné s živější kyselinkou a pikantně kořenitou ovocnou dochutí.
Výrobce: Proquin

Rulandské modré 2007
pozdní sběr
Vinařská obec: Sedlec u Mikulova
Trať: Stolová hora
Charakteristika: víno tmavě cihlově červené, ve vůni dominují animální tóny a bobulové ovoce. V chuti je plné, vanilkové tóny naznačují školení v bariku.


Text: Jiří Plachetka

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína