Jižní Morava: slunce, víno, cyklistika

Vlasta, 24.6.2009

Když se řekne Jižní Morava, každému hned přijde na mysl víno. A je tomu tak správně! Právě zmíněná lokalita je již odedávna úzce spjata s tradicí vinařství a vinohradnictví. Nahlížet na ni jen z tohoto úhlu pohledu by ale bylo zbytečně omezující a jednostranné.

Poslední léta byla ve znamení nových nápadů, vynaložených financí a zejména tvrdé práce místních obyvatel. Kromě návštěvy oblíbeného vinného sklepa je zde řada možností, jak aktivně strávit volný čas 's vínem'. Nabízí se klasická pěší turistika, ale jak je známo, Češi jsou především cyklisté a pro ty je zde připraveno více jak tisíc kilometrů značených Moravských vinařských stezek. Pro nadšence historie je zde pestrá nabídka vinařských staveb, muzeí, různých vinařských zajímavostí či možnost navštívit starobylé sklepy. Jsou rovněž tací, kteří nechtějí víno 'jen' konzumovat, ale chtějí se pokusit mu alespoň trochu porozumět a i těm se dostává možnosti, jak to v krátké době, například při dovolené, zvládnout ve formě kurzu vedeného odborníky na slovo vzatými.

Možností je zkrátka nepřeberně, stačí si jen vybrat, popřípadě zkombinovat více variant a pak jen vyrazit za vínem v jakékoliv podobě. Podrobné informace a kalendář vinařských akcí naleznete na www.vinazmoravy.cz. Nechte se zlákat a pojďte s námi!



Foto - Mikulovská-vinařská naučná stezka

Autor - Michal Solařík

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína