Může pivo, víno nebo trvrdý alkohol člověka léčit?

TN.cz, 24.6.2009

Během dní, kdy prší, si občas dáme skleničku „pro zahřátí“. Může alkohol pomáhat zdraví nebo nám jen škodí? Záleží na druhu, množství i kvalitě.

Můžeme vás uklidnit, že určité pozitivní účinky alkohol opravdu má. Prospěšné látky v alkoholických nápojích (antioxidanty, vitaminy, minerály, apod.) chrání organizmus před nemocemi srdce a cév. Důležitým faktorem ve výsledném efektu je, abychom pili pouze přiměřeně a dávali pozor na to, jaký druh alkoholu pijeme druh a jaká je jeho kvalita.






Životní styl milovníků vína a piva je odlišný!






"Vinaři inklinují spíše k dietnějšímu typu stravy,“ tvrdí docent Miloš Táborský, přednosta Kardiocentra Nemocnice Na Homolce. "Kupují si olivy, sýry, středomořskou stravu. Kdežto pivaři upřednostňují mastná jídla, bůček, uzeniny, smažené chipsy, párky, hořčice.“



"Minimálně dva dny v týdnu by se alkohol měl vynechat úplně,“ radí Táborský. "Vhodné je spojení s pohybovou aktivitou. To platí pro zdravého člověka. Ten, kdo ví, že trpí např. srdečním onemocněním, by si měl dát maximálně jednu skleničku vína. Musí se jednat o skutečně malé množství alkoholu a pacient by měl vše zkonzultovat se svým lékařem.“





Všímejte si také příbalových letáků léků. Hodně léků se s alkoholem kombinovat rozhodně nesmí, např. antibiotika nebo uklidňující léky.






Naopak, když to s alkoholem přeženeme, neškodí tabletka nějakého multivitaminu nebo aspoň vitaminu C, hodně minerálky a případně káva. Na tu ale pozor, protože tělo odvodňuje.





Co se děje "po skleničce“






Etylalkohol se v těle vstřebává ze zažívacího traktu do jater, kde dochází k látkové přeměně. Zde se pomocí enzymů dále rozkládá na jednodušší a pro tělo méně škodlivé látky.



Enzymů, které se na tomto procesu podílejí, je více. "Není bez zajímavosti, že ženy mají nižší toleranci alkoholu než muži, a to například díky menšímu množství právě enzymů v těle, ale také zpravidla kvůli nižší váze,“ říká kardiolog.





"Víno rozradostňuje srdce"





Tvrdil už sám Goethe. Podle většiny odborníků z řad lékařů stojí na nejvyšším stupni vítězů v "závodě“ o nejvhodnější druh alkoholu. "Ze všech alkoholických nápojů má - při střídmé konzumaci - nejvíce ochranných látek pro lidské zdraví víno,“ říká lékař.





Řecký filozof Plutarchos prohlásil: "Víno je mezi nápoji nejušlechtilejší, mezi léky nejchutnější a mezi pokrmy nejpříjemnější.“





Pryč s trombózou i cholesterolem!






V souvislosti s pozitivy pro kardiovaskulární systém má víno významný obsah řady látek. Kromě alkoholu obsahuje fenoly, z nichž jsou významné flavonoidy, spadající do skupiny antioxidantů. Červené víno má vyšší obsah těchto látek než víno bílé.



Flavonoidy působí jako antioxidanty tím, že vážou molekulární kyslík a pomáhají redukovat tvorbu okysličeného lipoproteinu. Ten je hlavní příčinou kornatění tepen a vzniku trombóz Potlačují vznik sraženiny, dokážou dokonce vzniklou krevní sraženinu rozpouštět. Tento účinek se spolu s účinky vitamínu C podílí na odbourávání cholesterolu. Alkohol ve víně snižuje shlukování krevních destiček a působí také na další faktory způsobující ucpávání tepen.





Cholesterol se podílí na ucpávání cév tukovými usazeninami. Jeho usazování způsobují volné kyslíkové radikály, které v organizmu vznikají účinkem stresu, při kouření, působením špatného ovzduší, při tělesné zátěži, ve stáří a pod vlivem dalších procesů, které se neustále odehrávají v lidském těle.

Druh fenolu, resveratrol, který tyto volné radikály "vychytává“ a brání organismus před jejich ničivými účinky, prokazatelně snižuje hladinu škodlivého cholesterolu. Tento fenol-antioxidant nenajdeme v žádné potravině, pouze ve víně.





Optimální maximální množství vína pro zdravého jedince:





Muž 3 – 4 dcl vína denně, 3-5 x v týdnu

Žena 2 – 3 dcl vína denně, 3-5 x v týdnu





Pivo dělá hezká těla





Vyznavači posiloven i dalších sportů s oblibou tvrdí, že nejlepším iontovým nápojem je právě pivo. Do jisté míry mají pravdu. Pokud jim ovšem nejde o vyrýsované břišní svaly, ale spíše o pohodu a doplnění vitaminů, minerálů a dalších výživných látek.





Kvašený, slabě alkoholický nápoj vyráběný z obilného sladu, vody a chmele pomocí pivovarských kvasinek, si drží stříbrnou příčku, co se vhodnosti alkoholických nápojů týká.





Lepší pivo v žaludku než voda na plicích





Jeho úskalím však je, že se často pije ve větším množství, což pro organizmus znamená velké množství tekutin, které také zatěžuje kardiovaskulární systém. Pivo přináší do těla vodu, sacharidy, bílkoviny, všechny vitamíny skupiny B, minerály a balastní látky podporující trávení. Klad tohoto nápoje spočívá také v příznivém vlivu na hladinu cholesterolu v krvi.





Pivo podporuje krevní oběh a napomáhá snižování vysokého krevního tlaku. Nejvhodnější variantou je všeobecně vzato kvalitní ležák, tedy pivo vyrobené převážně z ječných sladů. Negativem piva je obsah velkého množství energie a nárůst pověstného pivního bříška.





Optimální maximální množství piva pro zdravého jedince:





Muž 0,3 l – 1 l piva denně, 3-4 x v týdnu

Žena 0,2 l – 0,4 l piva denně, 3-4 x v týdnu





Destiláty





Oproti předchozím nápojům obsahují největší poměrné množství alkoholu. Pozitivní vliv destilátů se projevuje především na úrovni cévní stěny, protože má krátkodobé účinky proti srážlivosti krve v důsledku přítomnosti samotného alkoholu.






Záporem je to, že dráždí zažívací ústrojí: od jícnu, přes žaludek až, samozřejmě, po játra. I mírné konzumaci by se měli vyhýbat lidé s vředovou chorobou žaludku a dvanácterníku.





Optimální maximální množství destilátu pro zdravého jedince:





Muž 3 cl – 5 cl denně, 3 x v týdnu

Žena 2 cl – 4 cl denně, 3 x v týdnu



Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína